Viljandis valminud lühifilm asubki Oscarit püüdma

Margus Haav
, reporter
Copy
Sander Joone animafilmis «Sierra» üritab ralliautot juhtida väike poiss.
Sander Joone animafilmis «Sierra» üritab ralliautot juhtida väike poiss. Foto: Kaader filmist

Eesti Filmi Instituudi  kokkukutsutud komisjon otsustas saata Ameerika filmiakadeemia auhinnale Oscar parima rahvusvahelise mängufilmi kategoorias kandideerima Ove Mustingu lavastatud filmi "Kalev". Lisaks lähetab Eesti Oscari-ralli lühianimatsiooni kategoorias võistlustulle Sander Joone animafilmi "Sierra". Filmiloo keskmes on poiss, kes muutub rahvaralli ajal rehviks. Absurdikihi all peidab end isiklik lugu, mis on tõukunud autori suhtest oma isaga. 

Festivalidel üle maailma laineid lööva animafilmi režissöör, stsenarist ja peakunstnik Sander Joon ning üks produtsentidest Aurelia Aasa elavad Viljandis ning filmi tegid nad samuti siin. Aasa on varem Sakalale kinnitanud, et animaatorid olid nii Tallinnas kui ka Portugalis ja Bulgaarias, nemad juhtisid seda protsessi Zoomi ja arvuti abil. 

"Sierra" pääseb Oscarit püüdma parima lühianimatsiooni kategoorias tänu võitudele San Francisco ja Palm Springsi ShortFest filmifestivalil. Lisaks on "Sierra" võitnud auhindu muudelt rahvusvahelistelt festivalidelt.

Komisjoni kuulusid filmiinstituudi juht Edith Sepp, filmiajakirjanik Tõnu Karjatse, mitmekordselt kodu- ja välismaal auhinnatud filmikunstnik Eugen Tamberg, kinode programmikoostaja Tõnis Lõhmus, filmilevitaja Kaupo Liiv, filmikriitik ja Pimedate Ööde filmifestivali juht Tiina Lokk ja filmiajakirjanik Johannes Lõhmus.

Film "Kalev" on lugu legendaarse korvpallimeeskonna pingelisest teekonnast laguneva Nõukogude Liidu viimastel meistrivõistlustel. Rahvuskaaslaste ettearvamatu meelestatus, armutud vastased ja rahutud ajad vahelduvad tuliste lahingutega palliplatsil. Film on inspireeritud 1991. aasta tõsielulistest sündmustest, kui Eesti korvpallimeeskond võitis viimase Nõukogude Liidu karika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles