Sündide hulk liigub tänavu allpool madalrekordi piiri

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Nii vähe lapsi kui tänavu, pole Viljandimaal kunagi varem kaheksa kuuga sündinud.
Nii vähe lapsi kui tänavu, pole Viljandimaal kunagi varem kaheksa kuuga sündinud. Foto: Elmo Riig

Viljandimaal on selle aasta kaheksa kuuga sündinud vähemalt kuu jagu vähem lapsi kui aasta eest, mil sündimus oli samuti väga väike. Ka Eestis tervikuna on sündide hulk eelmise aasta omast kuu jagu maas.

Ehkki augustis registreeriti Viljandimaal 47 lapse ilmaletulek, olid varasemad seitse kuud nii väikese sündimusega, et vahe eelmise aastaga on kokkuvõttes 34 last. Eestis tervikuna on senise kaheksa kuuga sündinud 908 last vähem kui mullu.

Maakonnas sündis kaheksa kuuga 243 last. Mullu oli samaks ajaks sündinud 277 last, aga see oli kõigi aegade kaheksa kuu kõige kehvem tulemus. Aasta lõpus sündimus suurenes ning lõpptulemus, 411 last, kerkis altpoolt vaadates neljandale reale.

Kui sündide hulk jätkub sügisel ja talve hakul senises rütmis, võib eeldada, et tänavu lisandub maakonda ligi 360 last, mis oleks Viljandimaa negatiivne sündide rekord alates 1920. aastast, mil siin hakati sündide registrit pidama.

Senine väikseim tulemus pärineb 2013. aastast, kui Viljandimaal tuli ilmale 391 last. Parimad ajad jäid 1980. aastate lõppu ja 1990. aastate algusesse, mil aastas sündis üle 1100 lapse.

Viljandis kutsutakse kõik eelmises kvartalis sündinud lapsed koos vanematega linnapea ja volikogu esimehe vastuvõtule, kus neile ulatatakse hõbelusikas. Seda aastaid korraldada aidanud linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juht Krista Kull sõnas, et tema pole suurt sündide hulga kukkumist tajunud.

"See käib küll suurte lainetena," tunnistas ta. Näiteks oli hiljutisel vastuvõtul 28 last, aga kvartal varem oli neid 56. "Mõnikord peame mõtlema, kuidas kõik kutsutud ära mahutada, ja teisel korral vaatama, et ruum liiga tühi ei tunduks," rääkis Kull ja lisas, et vastavalt kutsutute arvule valitakse ka koht, kus koosviibimine korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles