Üle Eesti kõlanud kärgatuste tekitajaks olid Saksa hävitajad

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Liitlasvägede hävitajad teevad madallende ka Lõuna-Eestis.
Liitlasvägede hävitajad teevad madallende ka Lõuna-Eestis. Foto: Kaitseväe peastaap

Teisipäeval umbes kell 15 Viljandimaal ja mujalgi Lõuna-Eestis kõlanud kärgatuse põhjustasid ülehelikiirusel lennanud Saksa õhuväe lennukid, mis olid maapinnast kümne kilomeetri kõrgusel.

Õhuväe teavitusspetsialist Siim Verner Teder kinnitas, et teisipäeva pärastlõunal ületasid Saksamaa hävitajad Eurofighter Typhoon tavapärase treeninglennu ajal ülehelikiiruse ja sellega kaasnes vali heli Kagu- ja Lõuna-Eesti kohal.

Viljandimaal kuuldi pauke Võhmast Mustla ja Karksi-Nuiani. Viljandis värisesid kõige suurema kärgatuse ajal majaseinad ja klirisesid aknad. Pärast paukude registreerimist said häirekeskus ja politsei inimestelt hulgaliselt ärevaid kõnesid ning politseinikud selgitasid välja, et paugud pärinesid liitlaste hävitajate tegevusest Eesti õhuruumis.

Eesti õhuvägi andis teada, et harjutusi tehakse laupäevani ja kavas on ka madallennud, mida tehakse vähem kui 200 meetri kõrgusel maapinnast.

Madallennud on kavas esmaspäevast laupäevani kella 10–17 Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eesti madallennualadel ning mitte madalamal kui 152 meetrit. On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või üksikutest taludest, kuid võimaluse korral püütakse asustatud alasid vältida.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude tegemiseks kindlad osad oma õhuruumist. Muu hulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles