Soomaa loodusemees: läheb pikalt, enne kui talv tuleb

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kuusekäära talu vanaperemees Indrek Hein oskab pääsukeste järgi öelda, et ees ootab veel sooje päevi.
Kuusekäära talu vanaperemees Indrek Hein oskab pääsukeste järgi öelda, et ees ootab veel sooje päevi. Foto: Urmas Luik

Soomaal Raudna jõe ääres elav Kuusekäära talu peremees Indrek Hein, kes on aastakümneid looduse järgi ilma ennustanud, ütles Sakalale, et loodusmärkide järgi on talv praegu väga kaugel. "Sinna läheb päris pikalt aega, enne kui see talv ükskord tuleb. Usun, et sügis lõpeb alles jaanuari keskpaigas ära," lausus ta.

"Sellist külma, nagu siin mõni ennustaja on lubanud, ei saa tulla, sest pääsukestel alles osa poegi õpib lendama. Tavaliselt on pääsukesed sel ajal ammu läinud. Pääsukesi ei ole siin minu talu ümber praegu üks või kaks, vaid ikka kümnetega," rääkis loodusemees. "Külma ja vihma niipea küll ei tule, saab olema pikk ja kuiv sügis. Kõige hullem on muidugi see, et juba külvatud taliviljad kasvavad talve tulekuks liiga suureks ja võivad pakase tulekul tublisti räsida saada."

Indrek Heina ennustuse järgi läheb ilm nüüd taas järjest soojemaks ning järgmisel nädala on päevasel ajal ka üle 20 kraadi sooja. "Kas just päevitusriided selga saab panna, aga talveriideid küll vaja ei ole," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles