Sakala malev valmistub juubeliks

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Oma 105. aastapäeva puhul peab Sakala malev tuleval kolmapäeval avatud uste päeva. Pilt on tehtud avatud uste päevast 2019. aastal.
Oma 105. aastapäeva puhul peab Sakala malev tuleval kolmapäeval avatud uste päeva. Pilt on tehtud avatud uste päevast 2019. aastal. Foto: Gunnar Teas

Tänavu saab Kaitseliidu vanim malev – Sakala malev – 105-aastaseks. Sel puhul on kõik huvilised oodatud Sakala malevasse avatud uste päevale tuleval kolmapäeval algusega kell 16.

Endine Sakala pealik ja maleva auliige major Rein Kikas rõhutas tähtpäeva olulisust öeldes, et Kaitseliidu vanim malev sündis siin, Maarjamaal küllaltki keerulisel ning raskel sõjaajal, 1917. aasta suve lõpul esimeste hulgas ja rahva vabal tahtel, et ise kaitsta oma kodu, vara ning elu võõra ja moraalitu vägivalla vastu. "Võib öelda, et vanus annab tarkust, iga teadmisi ja kogemusi ning mälule on need mõlemad vajalikud," sõnas Kikas.

Sakala maleva pealik major Andres Sarits tõdes, et nii nagu sellises auväärses eas inimesed soovivad enda ümber näha teisi häid inimesi, ei taha ka Sakala malev tähistada juubelit uhkes üksinduses. "Soovides tänada Viljandimaa noori ja vanu juba tehtud ning tulevikus tehtava koostöö eest, ootame teid kõiki endale külla. Võtke kaasa oma lähedased ja avastame ühekoos, mida on maleval teile huvitavat pakkuda ning kuidas saate teie eesti rahva kaitsmisesse panustada," ütles pealik.

Kohapeal saab tutvuda maleva eluoluga ning Kaitseliidu organisatsioonide tegevuse ja varustusega ning pidupäevale kohaselt keha kinnitada.

Major Rein Kikas jätkas, et kindlasti pole Sakala malev ka täna Eesti turvavaibas viimaste hulgas. "Küllap teistele paistab see selgemini," sõnas ta ja lisas, et ajad on nüüdki keerulised. "Ehkki vahetud ohud on meist pisut kaugemal, pole kodu kaitseks valmistuda kunagi hilja."

Kaitseliidu Sakala malev on üks kahest Kaitseliidu malevast, kelle nimetus ei lange kokku maakonna või linna nimega ning territoriaalselt hõlmab Viljandi maakonda. Oma nime on malev saanud maakonna muistsest nimest Sakala ja 1940. aastani oligi selleks Sakalamaa malev. 1990. aastal taastati malev ja selle ühed jõulisemad eestvedajad olid tollal Karksi kandi mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles