Viljandis tuleb huvihariduse eest alates sügisest hakata rohkem maksma

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Hinnatõus katab kunstikooli direktori sõnutsi vajadused, palgafondi oleks aga hädasti lisaraha vaja.
Hinnatõus katab kunstikooli direktori sõnutsi vajadused, palgafondi oleks aga hädasti lisaraha vaja. Foto: Elmo Riig

Vastu algavat sügist on Viljandi huviharidust pakkuvad asutused saatnud linnavalitsusele taotluse uuest õppeaastast hindu tõsta. Lapsevanematel tuleb alates sügisest arvestada, et kõik hinnad tõusevad keskmiselt viie euro võrra. Tõus pole aga tingitud inflatsioonist, vaid linna eelarvestrateegiast, mis sellise regulaarse tõusu ette näeb.

Viljandi huvikool, muusikakool, spordikool ja kunstikool on linnavalitsusele edastanud taotluse, millega soovitakse lähtuvalt linna eelarvestrateegiast tõsta ringitasusid. Enamasti on ringitasude tõus 20–25 protsendi piirimail ning jääb viie euro kanti. Nii näiteks tuleb Viljandi muusikakooli põhiõppe eest alates sügisest lapsevanematel leida senise 33 euro asemel 38 eurot kuus ning süvaõppe eest senise 45 euro asemel 50 eurot kuus.

Praegu veel Viljandi muusikakooli direktorina töötav Tonio Tamra, kes valmistub Viljandi kultuuri- ja sotsiaalvaldkonna abilinnapeaks hakkama, märkis, et praegune tõus pole seotud inflatsiooni ega üleüldise hinnatõusu lainel sõitmisega, vaid Viljandi eelarvestrateegiasse on hinnatõus aastaid tagasi sisse kirjutatud – kunagi väga ajale jalgu jäänud huvikoolide kohatasude osas langetati otsus, et hinnatõus tuleb iga kahe aasta tagant. "Praegust hinnatõusu me seetõttu ära jätta ei saakski, selline on linnaeelarve poliitika ning oleme selle vastu võimetud," märkis Tamra. "Lisaks peaksime siis kuskilt mujalt selle arvelt kokku hoidma, kas siis töötajate palgafondist või majandamiskuludest."

Üleüldine hinnatõus mõjutab muusikakooli kuluridu ning ka palgasurve on täiesti olemas, ent Tamra kinnitusel ei ole praegu plaani huvihariduse hindu veel rohkem tõsta, vähemalt mitte muusikakoolis. "Ei, rohkem tõsta kindlasti mitte," kinnitas ta. "Muusikakoolis oleme oma hinnatasemelt nüüdseks jõudnud juba üle Eesti keskmise, kunagi olime kõvasti alla selle. See piir hakkab minu arvates juba kätte jõudma, kus huvihariduse hind võib takistada lapsevanemaid lapsi huvikooli üldse panemast. Mujal omavalitsustes pole hinnatõusud nii suured olnud, meil on nüüd siis süvaõppe hind rekordiline 50 eurot kuus. Tallinn on muidugi teine asi, aga teistes omavalitsustes see nii kõrge pole. Soovin, et see jääks nüüd sinna tükiks ajaks pidama, kuigi tuleb tunnistada, et palgad ei ole eriti tõusnud ning see küsimus vajab muidugi lahendamist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles