Tehnikarike, õnnetus ja peidetud kolle. Päästeamet kolme põlengu vahel seost ei näe

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy

Neljapäeval leidis Viljandi maakonnas aset kolm suuremat põlengut – Uusnas, Arussaares ja Valmas. Päästeameti kinnitusel nende õnnetuste vahel seost ei ole ning kolme põlengu sattumine ühele päevale on juhus. Uusna põlengu osas täpsustab asjaolusid menetlus, Arussaare põlengu põhjustas ilmselt peidetud tulekolle ning Valma põleng sai alguse tehnikarikkest.

Neljapäeva varahommikul veidi pärast kella viit sai häirekeskus teate, et Viljandi vallas Uusna külas põleb ühekorruseline kortermaja. Kustutustööde käigus leidsid päästjad kahjuks ka hukkunud meesterahva, kes elas ühes maja kolmest korterist. Põleng likvideeriti lõplikult kella kaheksaks hommikul.

Päästeameti Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu nentis, et kortermaja Uusna külas ning selle tules hukkunud elanik kerkisid päästeameti vaatevälja juba aastal 2018, kui päästjad tegid seal kodunõustamist. "Päästjad avastasid eluruumis mitmeid tuleohutusalaseid puuduseid – küttekoldega olid probleemid, ahi ei tõmmanud ja küttesüsteem hooldamata," kirjeldas Uustalu ning lisas, et korteris ei onud suitsuandurit ning selle elanikul oli kombeks siseruumides suitsetada. Päästjad paigaldasid toonase kodukülastuse käigus sinna suitsuanduri. Kohaliku omavalitsuse ja päästeameti koostööprojekti "Kodud tuleohutuks" käigus tehti selles korteris 2019. aastal ka parandustöid – hooldati küttesüsteemi, vahetati tahmatopsid ja remonditi korstnapits.

2020. aasta lõpus käisid päästeametnikud kordusnõustamisel, kuid elanik keeldus neid uuesti sisse laskmast. "Küll aga kinnitas, et tal on kõik tuleohutusalased probleemid nüüdseks lahendatud," sõnas Uustalu. "Päästeametile teadaolevalt hoidsid ka Viljandi valla sotsiaaltöötajad temaga kontakti ning ta sai ka mõningaid sotsiaalteenuseid, samas igapäevaste toimingutega sai inimene ise hakkama."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles