Pärandilinn Viljandi korraldab parandusfestivali

Kirke Katariina Siimso
Copy
Esimene Viljandi parandusfestival toob kokku palju kogenud meistreid, kes huvilistele parandamise näpunäiteid jagavad.
Esimene Viljandi parandusfestival toob kokku palju kogenud meistreid, kes huvilistele parandamise näpunäiteid jagavad. Foto: Kerttu Kruusla

10. septembril tuleb Viljandis esimene parandusfestival, millel saavad kokku osavad parandajad ja millele oodatakse kõiki oma kulunud või katki läinud esemetele uut elu andma.

Parandusfestival korraldatakse Koidu tänav 13 hoovis, Koidu tänaval ja Lastepargis, kus on ennast sisse seadnud vanakraamiturg. Viljandi linna sünnipäevaga samal ajal korraldataval festivalil on kavas kontserdid, parandustöötoad, inspiratsiooniloengud, ekskursioonid, filmiprogramm ja näitused.

Festivali korraldaja Kadi Remanni sõnul saab festivali käigus kohtuda paljude osavate parandajatega, kes jagavad praktilisi näpunäiteid või aitavad vana asja korda teha. Avatud õpitubades on huvilistel võimalik uusi nippe õppida, vajagu parandamist siis mõni rõivaese, puidust köögiriist või hoopis jalgratas. "Oleme osalema kutsunud väga erineva suunitlusega parandajaid. Festivali mõte on näidata, et vana või katki läinud asja ei pea ilmtingimata ära viskama, vaid seda võib ka parandada või esemele hoopis uue otstarbe leida," selgitas Remann.

Pärandilinn Viljandi töörühma juhi Ave Matsini sõnul on paranduskultuur osa suuremast liikumisest, mille eesmärk on vähendada ringluses olevaid materjale ja pidurdada uute esemete tootmist. "See omakorda aitab kaasa meie igapäevaelu ökoloogilise jalajälje kahanemisele. Viljandi sünnipäev ei ole juhuslikult valitud aeg. Parandamise kultuuri juures on oluline koht kogukondlikul tegevusel, ressursside jagamisel ja koostööl," rääkis Matsin.

Samuti ei ole tema sõnul juhuslik festivali toimumiskoht Koidu tänav 13 hoovis. "Seal on end sisse seadnud professionaalsed parandustöökojad ja taaskasutuspoed. Festivali käigus on võimalik lähemalt tutvuda hoovis tegutsevate ettevõtetega ja ühtlasi saada ülevaade sealsete hoonete ajaloost alkoholi- ja konservitehasena," lausus Matsin.

Festivali seminaril jagavad oma kogemusi isetegemise ja paranduskogukondade esindajad, kes avavad lähemalt oma tegevuse eesmärke. Nii saab tutvuda Meeste koja (Men’s Shed) üleilmse liikumisega, Tartu paranduskeldri ja Tallinna kogukonnakeskuse tegevusega.  

Koostöös Viljandi kogukonnakinoga on festivalile eelneval nädalal Centrumi kinos temaatilised filmiõhtud.

Festivali ajal on lisaks parandamisele võimalik oma asjadele uued omanikud leida. Selleks on Koidu tänaval ja Lastepargis avatud suur kirbuturg.

Festivalipäeva lõpus kell 15 algab Silver Sepa kontsert, millel artist kasutab pillidena vanu esemeid, millele on antud uus loominguline elu muusikariistana.  

Parandusfestival on osa UNESCO loovlinnade võrgustikku kuuluva pärandilinna Viljandi programmist ja Viljandi linna 739. sünnipäeva tähistamisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles