PÄRIMUS Jaskamõisas hakatakse rahvarõivaid tuulutama

Margus Haav
, reporter
Copy
Pärimuspäeva eestvedaja Tiina Jürgen on kirjutanud ka raamatu "Mulgi rahvarõivad".   
Pärimuspäeva eestvedaja Tiina Jürgen on kirjutanud ka raamatu "Mulgi rahvarõivad".   Foto: Sandra Urvak

Eeloleval laupäeval kell 12 algab Viljandimaal Põhja-Sakala vallas Jaskamõisas pärimuspäev koos rahvarõivaste tuulutamisega. Selle korraldab Jaskamõisa pärimuskeskus koostöös Viljandi muuseumiga ja mittetulundusühinguga Rahvarõivas.

Fookusesse on võetud Suure-Jaani kihelkonna pärimuskultuur. Juttu tuleb selle piirkonna rahvarõivaste valmistamisest, aga ka sealsetest looduslikest pühapaikadest ning loodust ja loodushoidu kajastavatest uskumustest. Lisaks kõigele sellele esitletakse naaberkihelkondade Viljandi ja Pilistvere naise rahvarõivaid, jagatakse nõuandeid nende valmistamiseks ning tutvustatakse Pilistvere kihelkonna rahvarõivakojakese tegemisi.

Niisugune pärimuspäev saab teoks neljandat korda. "Meil on alati olnud hästi vaba olemine. Mingit registreerimist pole kunagi teinud, aga inimest paarkümmend on ikka kohal olnud. Seekord paistab rohkem rahvast tulevat," rääkis ettevõtmise eestvedaja Tiina Jürgen. 

Pärimuspäevale ja rahvarõivaid tuulutama on oodatud nii rahvarõivakandjad kui ka -huvilised ning see pole takistuseks, kui endal rahvarõivaid pole. Võimalik on kogemusi vahetada ja uusi teadmisi ammutada. Huvilistel avaneb võimalus imetleda Viljandi muuseumi kogust pärinevaid Põhja-Viljandimaa triibuseelikuid ja vanu seelikuriideproove.

"Me oleme olnud varem pühendunud Mulgi mustritele või näiteks seelikutele või pikk-kuubedele laiemalt, nüüd võtsime ette Suure-Jaani rõivad ja pühapaigad," kõneles Jürgen. "Eesmärk ongi mõnus ja vaba olemine, kõik saavad üksteisega rääkida ja nõu küsida."

Peale kõige muu on kavas rahvarõivakomplektide fotografeerimine, fotograafiks Sandra Urvak. Rahvarõivakomplekti kandjad saavad lasta end päevapiltnikul jäädvustada Jaskamõisa vaadete taustal. Muinsuskaitseameti looduslike pühapaikade nõunik Pikne Kama räägib Suure-Jaani kihelkonna looduslikest pühapaikadest. Sandra Urvak, kes on nii keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Soomaa rahvuspargis kui ka mittetulundusühingu Rahvarõivas esindaja, kõneleb looduse ja loodushoiuga seotud uskumustest ja ülestähendustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles