Sügise saabumine ajab värvulised liikvele

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Kõrkja-roolind on tänavu enim rõngastatud lind Vaibla linnujaamas.
Kõrkja-roolind on tänavu enim rõngastatud lind Vaibla linnujaamas. Foto: Art Villem Adojaan

Võrtsjärve-äärse Vaibla linnujaama andmeil on värvuliste sügisränne alanud, esimesed tiivulised võtsid suuna kaugele maale juba juuli lõpus.

Lindude rõngastaja Kristjan Adojaan ütles, et sügis on astronoomiline ajamõõtmise viis ja kui inimese jaoks on selleni veel aega, siis osa linde sätib end juba praegu minekule ning tinglikult nimetatakse seda sügisrändeks.

«Värvuliste sügisränne algabki tavaliselt juuli lõpus ja kestab olenevalt liigist detsembrini. Suurem rändemass on arvatavasti alles ees,» märkis ta. «Värvulisi ootab ees pikk teekond, paljude talvitumispaik jääb Kesk-Aafrika piirkonda.»

Vaibla linnujaama tabelist selgub, et tänavu on asjahuvilised jõudnud rõngastada ligikaudu 3250 lindu 65 liigist. Esikohal on kõrkja-roolinnud, neist on 788 isendit rõnga jala ümber saanud. Järgnevad suitsupääsukesed 450 ja salu-lehelinnud 215 rõngaga.

Adojaani andmeil on augusti esimesel nädalal Vaibla kandi roostikku kogunenud märkimisväärsel hulgal pääsukeste ööbimissalku.

«Kirjeldamatut üllatust ja põnevust pakkus võrku jäänud hõbehaigur, Vaibla linnujaama esimene selle liigi rõngastatud isend. Rõõmu valmistavad ka regulaarselt võrku tulevad sinikael- ja piilpardid. Öösiti oleme samuti tegusad ning püüame öösorre,» kõneles ta.

Kes soovivad Vaibla linnujaama tegemisi uudistama minna või soovivad ise lindude rõngastamisel abiks olla, neil palub linnujaam endaga ühendust võtta. Linnujaama veebileht on vaibla.net.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles