Lilli tee remondiks hangitakse euroraha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärikülas on tee pinnatud, kuid Remsu talu perenaine Kaja Muska ootab pikisilmi aega, mil autod ka väljaspool küla piire tolmupilvest pääsevad.
Ärikülas on tee pinnatud, kuid Remsu talu perenaine Kaja Muska ootab pikisilmi aega, mil autod ka väljaspool küla piire tolmupilvest pääsevad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veebruaris peaks selguma, kas Eesti ja Läti koostööprogrammist saab tänavu raha ka Lilli tee remont, mida piirkonna rahvas on pikisilmi oodanud.


Lääne teedekeskuse Viljandi osakonna juhataja Allan Allik ütles, et kui kahepoolne komisjon teeb rahaandmise kohta positiivse otsuse, saab maanteeamet riigihanke välja kuulutada.



«Riik Lilli teele raha ei leia, seega loodame seda koostööprogrammist saada,» lausus Allik. «Meie oleme teinud omalt poolt kõik, mis võimalik.»



Kava järgi lähevad remonti umbes 14-kilomeetrine lõik Karksi-Nuia ja Läti piiri vahel ning kaheksakilomeetrine lõik Lätis. Kolm kilomeetrit Karksi-Nuias, Ärikülas ja Lillis on juba pinnatud.



Teedekeskus loodab lätlastega kahasse saada umbes 3,7 miljonit eurot, millest kolmandik kulub Läti-poolsele lõigule. Eesti poolel on kavas teha õgvendusi, välja ehitada tugev muldkeha ja siis tee pinnata.



«Valisime sellele teele odavaima katte, et rahaga välja tulla,» ütles Allik.



Juhataja sõnul näitas Lilli tee tasuvusuuring, et remont tasub ette võtta. Kui 2006. aastal sõitis Äriküla mõõtmiskohast läbi 240 autot ööpäevas, siis eelmisel aastal oli neid 260.



«Pärast Schengeni ruumiga ühinemist pole liiklustihedus küll eriti kasvanud, kuid ega juhid auklikule ja tolmavale teele väga kipugi. Korraliku tee peal hakatakse ka rohkem sõitma,» arvas Allan Allik.



Karksi vallavanem Arvo Maling avaldas lootust, et tee pindamine toob piirkonda elu ja paneb Lilli kaudu käima rahvusvahelise liikluse.



Vallavanem meenutas, et kunagi oli Lilli tee mingil Poola kaardil kujutatud asfalteerituna ja tänu sellele ilmusid sinna kanti kaubaveokid. Alles siis, kui juhid eksitust märkasid ja sellest teistele teada andsid, hakkasid autod taas teisi teid kasutama.



Äriküla Remsu talu elanik Kaja Muska ütles, et selle kandi rahvas ootab tee pindamist pikisilmi. Tema maja juurde sai kate maha aasta eest, kui külasisene lõik ära pinnati.



«Masinaid sõidab pärast piiri avamist seda teed pidi kõvasti rohkem: suured autod lähevad siit Valmierasse,» rääkis naine. Ta avaldas lootust, et Ärikülas jäävad teeäärsed puud teetööde käigus alles.



Lilli külavanem Liia Oidemaa arvates ei tasuks teed eriti õgvendada.


«Teed on palju täidetud ja see on hästi vajunud, aga uued lõigud vajaksid taas pikka vajumist,» rääkis külavanem.



Oidemaa kinnitas, et Lilli rahvas ei pelga autode tulva, mis võib tee paranemise järel läbi küla liikuma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles