PILK PEAL Folgi avamisele vurasid politseinikud elektritõuksidel

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandi politsei patrullis XXIX folki elektritõukeratastel.
Viljandi politsei patrullis XXIX folki elektritõukeratastel. Foto: Elmo Riig

Viljandi jaoskonna politseinikel on seekord pärimusmuusika festivalil patrullimiseks kondimootori asemel kasutada elektritõukerattad. Viljandisse pole esialgu siiski plaanis oma tõuksipatrulli sisse seada. Kaks elektritõukeratast saadi laenuks Pärnu politseijaoskonnast.

Kui Pärnus ja Tartus on tõukeratastel liikuvaid politseinikke juba märgata olnud, siis Viljandis katsetati uusi töövahendeid folgi avarongkäigus. Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass, kes ka ise rongkäiku elektritõukerattal turvas, sõnas, et kaks ratast antakse pärast folki pärnakatele tagasi. Ta on oma sõnutsi küll uurinud võimalusi, kuidas sellised riistapuud ka Viljandi jaoskonda soetada, ent Pärnu ja Tartu jaoskonnaga koostööd teha ning suuremate avalike ürituste jaoks rattaid laenuks paluda on majanduslikult siiski mõistlikum.

"Pöörame tänavuse pärimusmuusika festivali ajal erilist tähelepanu kergliiklusele, sest paraku tuleb tõdeda, et viimasel ajal on tõukeratastega palju muresid," rääkis Margus Sass. Muret teevad mitmekesi ühe ratta peal sõitvad inimesed ning asjaolu, et tõukeratast saavad laenata purjus inimesed. "Lisaks tullakse liiklusesse selliste tõukeratastega, mis sõidavad kiiremini kui 25 kilomeetrit tunnis ning millega seepärast liiklusesse üldse tulla ei või."

Politseijaoskonna juht sõnutsi kavatsetakse kergliiklusele suurt tähelepanu pöörata sügiseni ning kui märkuste tegemine ei mõju, tuleb korrarikkujatel arvestada trahviga. Reegleid eiravate inimestega on politseinikud jõudnud noomivalt vestelda ka alles paar tundi väldanud pärimusmuusika festivali jooksul.

Margus Sass ütles, et tõukerattaga sõitmine on omamoodi katsumus ning juhil tuleb väga tähelepanelik olla. "Olin Bolti tõukerattaga mõnikord hommikuti tööle sõitnud, nii et teatud kogemus oli enne tänast olemas," märkis ta. Politsei tõukerattad on tema kinnitusel turvalisemad kui tavalised tõukerattad ning neid juhtides kantakse alati kiivrit. Sassi sõnutsi pole tõukerattaga sõitjatele kiivri kandmine teatud vanusest alates küll enam kohustuslik, ent see ei tähenda, et kaitsvat peakatet ei võiks siiski kanda.

Jaoskonna Facebooki lehele tehtud postituses on selgitatud, et politsei on tõukerattad oma arsenali lisanud seetõttu, et nendega on võimalik läbida kiiremini ja suuremaid vahemaid kui jalgsi ning vajaduse korral jõuda kiiremini ka abi vajavate inimesteni. Samuti on võimalik tõukerattaga liikuda kergliiklusteel ning pääseda mõnda kohta paremini ligi kui näiteks autoga.

Et sel nädalavahetusel pannakse Viljandis rõhku kergliiklejate käitumise jälgimisele, tuletab politsei meelde, et 10–15-aastastel tõukerattajuhtidel peab olema jalgratta juhtimisõigus ja samuti kehtib alla 16-aastastele kiivri kandmise kohustus.

Lisaks tuletab jaoskond meelde, et elektritõukerattal tohib sõita vaid üksi, jalakäijatest tuleb ohutult ja nendega sarnasel kiirusel mööduda ning sõitmise ajal tuleb keskenduda liiklusvahendi juhtimisele, mitte tegelda kõrvaliste asjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles