Hambavalu piinab, kuid pole eluohtlik

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavo Seedre
Taavo Seedre Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikooli kliinikumi stomatoloogiakliiniku juhataja, sotsiaalministeeriumi stomatoloogia põhinõunik Taavo Seedre nendib, et töövabadel päevadel on stomatoloogilist abi saada tõepoolest raske.

Oma arst aitab

«Need patsiendid, kes käivad regulaarselt oma hambaarsti juures, tavaliselt erakorralist abi ei vaja. Kui nad häda korral siiski talle helistavad, aitab ta neid kindlasti.»

Taavo Seedre meenutab Praxises tehtud uuringut, mille järgi käib korralikult hambaarsti juures 52 protsenti Eesti elanikest.

Staažika hambaarsti sõnul räägib tüüpiline patsient, kes laupäeva õhtul stomatoloogi abi vajab, et hammas andis end tunda juba esmaspäeval, aga ta lootis, et valu läheb üle. Nädalavahetuseks on asi paraku nii hull, et kannatada enam ei jõua.

«Meie kliinikus on valvearstid tööl ka laupäeviti kella 10—14, nii et aeg, kui üldse abi ei saa, on üsna lühike,» lausub doktor Seedre.

Tema sõnul ei hakka hammas peaaegu kunagi hoobilt valutama, vaid muutub enne valulikuks ning valutab seejärel nõrgalt või hooti. Siis peab kohe arsti juurde minema.

Et haigekassa erakorralisi valveid ei rahasta, tuleb patsiendil kinni maksta nii arsti kui õe tööletulek ja ravi. Taavo Seedre arvutuste järgi võib tasu arsti puhul, kel ei ole haigekassaga lepingut, olla umbes 200 eurot. Tartus on hambapraksiseid, kus tohter on valmis välja tulema igal ajal, kuid kõrge hind olevat kahandanud huvi nende pakutud valveteenuse vastu.

Et Tartus Raekoja platsil asuvat stomatoloogiakliiniku suurt maja lahti hoida, peaks Taavo Seedre sõnul kohal olema vähemalt kaks turvameest ja see suurendab erakorralise ravi tasu veelgi.

«Võib-olla annaks asja korraldada, kui kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas oleksid ruumid, kus saab stomatoloogilist abi pakkuda, aga neid pole sinna projekteeritudki,» arutleb ta.

Mis puutub hambavalusse, siis Taavo Seedre jutu järgi pole see eluohtlik, kuigi võib muutuda väga piinavaks.

Tablett valu vastu

Tavalise hambavalu puhul aitab ibuprofeen. 400-milligrammist tabletti võib võtta neli korda päevas, 200-milligrammine ei võta valu ära. Kui inimesel on maohaavand, tuleb tal piirduda paratsetamooliga, mille toime on nõrgem. Nii saab välja vedada esmaspäevani, et siis hambaarsti juurde minna.

«Ägeda juurealuse põletiku puhul ei saa ka arst valu peoga ära võtta. Isegi kui põhjus on kõrvaldatud, võivad vaevused kesta kaks-kolm päeva,» selgitab Taavo Seedre.

Erakorralise abina mädakolde avamise või hamba väljatõmbamise eest maksab haigekassa, ravi eest mitte. Arsti sõnul on hambanärvinärvi põletiku korral kuritegu hammast välja tõmmata, kuigi selle ravi võib kujuneda üsna kalliks.

Olgu patsient selles ise süüdi või mitte, mõnikord võib tekkida seisund, mis on tervisele või elule ohtlik.

«Selle jaoks on kliinikumi erakorralise meditsiini osakond. Eluohtlikuks muutuda võiva ulatusliku põletiku puhul kutsutakse välja näo-lõualuukirurg,» ütleb Taavo Seedre.

SEISUND

Ohtlikule seisundile viitavad sümptomid
• Palavik.
• Üldine halb enesetunne.
• Kompides pehmena tundunud paistetus on muutunud kõvaks ja levinud kaelale või silmade suunas.
• Kaelale ja näole on tekkinud tugev punetus.
Allikas: Taavo Seedre

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles