Raamatusõpru pole hinnatõus kohutanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatud.
Raamatud. Foto: Peeter Langovits

Ehkki kogu kaubanduses on tavaks, et läbimüük aasta algul väheneb, pole raamatute müük Viljandi kauplustes tuntavalt kahanenud.


«Inimesed mõtlevad ja kaaluvad enne ostmist, hetketunde ajel ostmist on vähemaks jäänud,» ütles Athena raamatupoe juhataja Karl London.



Tema andmetel osteti detsembris raamatuid tavapärasest kolm korda enam. Enamasti on läbimüük kahanenud jaanuari lõpul, kuid tänavu oli seda tunda juba poolest kuust.



Ostjate arvu mõningast vähenemist on märgatud ka Rahva Raamatu kaupluses, kuid juhataja Kairi Tamre hinnangul midagi katastroofilist selles pole.



Osaühingu Sulemees Lossi tänava raamatupoe juhataja Tiina Virki hindab ostjate huvi tavapäraseks. «Jaanuaris on kaubanduses ikka väike tagasiminek, aga raamatute vastu huvi püsib,» kinnitas ta.



Athena kaupluse juhataja Karl London ütles, et raamatute käibemaksu tõstmine viielt üheksale protsendile pole müüki eriti mõjutanud.



«Uued raamatud on natuke kallimad, aga ostjad ei pane seda sageli tähelegi,» lausus London. «Hinnatõus on tuntav vaid väga kallite raamatute puhul.»



Romaanide, loodus- ja eneseabiraamatute, noorte- ja lastekirjanduse ning populaarteaduslike väljaannete kõrval on viljandlaste huvi äratanud elulooraamatud, eriti popp on Mihkel Raua «Musta pori näkku».



«Tegelikult tahetakse eelarvamustest hoolimata ka palju esoteerikat,» ütles Karl London.



«Eesti Päevalehe» raamatukirjastuse tegevtoimetaja Vallo Kalviku hinnangul on majandussurutis muutnud kirjastajad uute raamatute väljaandmises mõnevõrra ettevaatlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles