Viljandis kuuleb Alpi sarve

Margus Haav
, reporter
Copy
Alpi sarve mängib Carlo Torlontano. Sellesarnaseid pille kasutati mägikülades signaliseerimiseks keskajast või isegi varem ning mõnikord asendasid need kirikukelli.
 
Alpi sarve mängib Carlo Torlontano. Sellesarnaseid pille kasutati mägikülades signaliseerimiseks keskajast või isegi varem ning mõnikord asendasid need kirikukelli.  Foto: Erakogu

Eeloleval nädalavahetusel saab Lõuna-Eestis kuulda mitu meetrit pika Alpi sarve mängu. Esimest korda jõuab Eestisse duo Itaaliast, Alpi sarve mängib Carlo Torlontano ja orelil esineb Francesco di Lernia. Kontserdid "Mägede vaikuses" on osa Viljandi orelifestivalist.

"Oreli ja Alpi sarve kooslus on erakordne ja lummav," kinnitas Viljandi orelifestivali korraldaja Tuuliki Jürjo. "Paljudel rahvusvahelistel festivalidel osalenud meistrid toovad meieni Alpides kõrguvate mägede vaikuse ja suursugususe."

Kontsedi kavva kuulub Euroopa muusika barokist tänapäevani. Kava nimilugu on Rainer Barteschi "Silent mountains". Sarve- ja fanfaarihüüdeid kuuleb traditsionaalides ja Giovanni D'Aquila palas "The great horn of Helm". Eesti muusikat esindab Arvo Pärdi "Pari intervallo". Duettide seas tuleb esitusele paar orelipala: Arcangelo Corelli kontsert ning Joseph Rheinbergeri kantileen. 

"Kokkuvõttes on kogu kontsert kantud eri tämbritest, värvidest ja rütmidest sündivast sünergiast," rääkis Jürjo.

Kontserdid on 16. juulil kell 19 Viljandi Pauluse kirikus, 17. juulil kell 18 Põltsamaa kirikus ning 18. juulil kell 19 Tartu Pauluse kirikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles