Mis on kodu? Kus on kodu? Riigikohtu otsus paneb volikogudesse kandideerivad kohalikud poliitikud kukalt kratsima

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Praegu kontrollitakse sissekirjutust üksnes kehtiva ja õiguspärase rahvastikuregistri kande järgi, keegi ei küsi elektriarveid näha ega luura põõsas. Kas see võib tulevikus muutuda?
Praegu kontrollitakse sissekirjutust üksnes kehtiva ja õiguspärase rahvastikuregistri kande järgi, keegi ei küsi elektriarveid näha ega luura põõsas. Kas see võib tulevikus muutuda? Foto: Kristi Markov

Riigikohtu otsusega läks tagasi halduskohtusse vaagimisele Elva vallas eelmistel kohalikel valimistel lahvatanud tüliküsimus, kas valda sisse kirjutatud, aga mujal elavate inimeste elukohta peaks kaebuste korral põhjalikult kontrollima. Viljandimaa poliitikuid, kellest nii mõnigi ise elab mujal, kui sissekirjutus ütleb, teeb see nõutuks ning üsna üksmeelselt on nad seisukohal, et praegune süsteem ei vaja muutmist ning jäägu valijate otsustada, kelle poolt hääletada.

Kolm eelmise aasta valimistel Isamaa nimekirjas Elva vallavolikokku pürginud inimest jõudsid järeldusele, et neli valimisliidu Sinu Elva Vald ja Reformierakonna kandidaati poleks tohtinud saada valimistel osaleda, sest nad ei elanud tegelikult Elva vallas. Kaebajate sõnutsi oli tegemist nõndanimetatud poliitturismiga, kus inimene registreerib end valimiste eel elama omavalitsusse, kus ta tegelikult ei ela. See võib kaebajate hinnangul valimistulemusi moonutada ja läheb vastuollu põhiseadusega, sest kohaliku elu küsimuste lahendamine peab jääma kohalikele elanikele. Seetõttu taotlesid kaebajad halduskohtult, et Elva vald muudaks rahvastikuregistris tegelikult mujal elavate kandidaatide elukohaandmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles