Ukraina sõjapõgenikud saavad tasuta kohanemiskoolitust ja eesti keele õpet

Richard Särk
Copy
Alates tänasest algab kõigi ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenike registreerimine kohustuslikku tasuta kohanemisprogrammi.
Alates tänasest algab kõigi ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenike registreerimine kohustuslikku tasuta kohanemisprogrammi. Foto: Elmo Riig

Kultuuriministeerium annab teada, et alates tänasest algab ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenike registreerimine kohustuslikku tasuta kohanemisprogrammi. Politsei- ja piirivalveamet saadab suunamiskirja kõikidele ajutise kaitse saanud täiskasvanutele ning eesti keele õppesse on kutse saanud esimesed 2500 inimest. 

"Eesti keele oskus vähemalt baastasemel on hädavajalik, et meie riigis iseseisvalt hakkama saada ning siinse ühiskonnaga kohaneda. Seetõttu on kohanemisprogramm koos keeleõppega ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenikele kohustuslik ja tasuta. Oleme koolituste pakkumisel äärmiselt paindlikud: lisaks sellele, et õpet saab läbida veebis, on plaanis teha koolitusi kõikides Eesti piirkondades, kus ajutise kaitse saajad elavad. Teeme omalt poolt kõik selleks, et igaüks leiaks endale sobiva viisi ja aja kasuliku koolituse läbimiseks," ütles kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartman.

Kultuuriministeeriumi andmetel pakuvad keeleõpet viis keeltekooli: Sola Integra politsei- ja piirivalveameti Põhja-Eesti piirkonnas, Multilingua Keelekeskus Tallinnas, PR Reiting politsei- ja piirivalveameti Lõuna-Eesti piirkonnas, Algus politsei- ja piirivalveameti Ida-Eesti piirkonnas ning Folkuniversitetet Estonia Tartus. Lääne- ja Kesk-Eesti piirkonnas ei ole õppe pakkuja veel teada. Lisaks kuulutatakse suvel välja erakorraline riigihange täiendava 900 ajutise kaitse saaja keeleõppeks.

Keelekursused kestavad 100 akadeemilist tundi ja toimuvad kas veebiõppena või kontaktõppena klassiruumides.

2022. aasta lisaeelarvest toetatakse ajutise kaitse saajate kohanemisprogrammi eesti keele õpet 4,5 miljoni euroga. Kokku on koolituskohti 9000. 

2022. aasta lisaeelarvest toetatakse ajutise kaitse saajate kohanemisprogrammi ühepäevase koolituse läbiviimist 4,6 miljoni euroga. Käivitunud on koolitused esimesele 10 000-le ajutise kaitse saajale.

Juulis kuulutatakse välja hange täiendava 10 000 kohanemisprogrammi õppekoha pakkuja leidmiseks. Lisaks luuakse ajutise kaitse saajatele võimalus läbida kohanemisprogrammi koolitus iseseisva videoõppena. Selleks on ettevalmistamisel hange, millega loodetakse leida õppevideote tootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles