Jaak Pihlak: Mordori monumendid kui kurjuse sümbolid

Jaak Pihlak
, Viljandi muuseumi direktor
Copy
Vene armee allikate andmetel on 1944. aastal rajatud matmispaika maetutest teada 17 diversioonigrupi liiget, lisaks lennukimeeskond. Praegune tähis püstitati 1951. aastal.
Vene armee allikate andmetel on 1944. aastal rajatud matmispaika maetutest teada 17 diversioonigrupi liiget, lisaks lennukimeeskond. Praegune tähis püstitati 1951. aastal. Foto: Rein Anton

NEED, KES ON lugenud J. R. R. Tolkieni raamatut «Sõrmuste isand» või vaadanud samanimelist filmiepopöad, mõistavad hästi, mis ja kes on Mordor. Ning jah, praeguses maailmas on selleks Venemaa. Tõeline kurjuse kehastus Sauron on muidugi mõista Venemaa president ja tema käsilane Saruman on äravahetamiseni sarnane Valgevene presidendiga. Kirjeldamatute õuduste täideviijad orkid on aga Vene sõjaväelased.

«Sõrmuste isand», mida Tolkieni ajendas kirjutama teine maailmasõda, on justkui ettekuulutus praegu meie silme ees lahti rullunud ja ebamaisena näivast sõjategelikkusest. Venemaa kallaletungiga alanud käimasolev Ukraina vabadussõda on võitlus nii Eesti kui kogu Euroopa vabaduse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles