Suurtootja hakkab Karksis veini tegema

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki ligi pool Karksi õlletehasest kuulub nüüdsest suurettevõttele A. Le Coq, lubavad omanikud seal jätkata ka kohalike õllemarkide ning siidri ja veini tootmist.
Ehkki ligi pool Karksi õlletehasest kuulub nüüdsest suurettevõttele A. Le Coq, lubavad omanikud seal jätkata ka kohalike õllemarkide ning siidri ja veini tootmist. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti suurim jookide tootja A. Le Coq ostis 49 protsenti aktsiaseltsile Karme kuuluva Karksi õlletehase aktsiatest.

Teisipäeval allkirjastatud leppe kohaselt saab A. Le Coqist õlletehase vähemusosanik ning tehase juhtimises tehing muudatusi kaasa ei too. Tehast jääb juhtima Ivo Kikas, kes on ettevõtte eesotsas olnud üheksa aastat. A. Le Coqi juht Tarmo Noop hakkab kuuluma ettevõtte nõukogusse. Ostu-müügihinda pooled ei avalikusta.

Vajadus kasvab

Tarmo Noobi sõnul on viimastel aastatel tänu ekspordile tunduvalt kasvanud siidri ja long drink’ide tootmismaht ning see on suurendanud vajadust nende jookide toormeks oleva õunaveini järele.

«Näeme veinitootmisel perspektiivi ning osaluse ostmisega saame ära kasutada Karksi tehase seadmeid ja ruume, et hakata ise veini tegema,» lausus Noop.

Tehing ei too kaasa suuri muudatusi õlletootmises ning tehases jätkatakse Karksi firmamärki kandvate õllesortide pruulimist. Noobi ütlemist mööda on vajalik hoida ja säilitada Eesti eri piirkondade väikseid õlletootjaid ning nende toodangut, mis moodustab tähtsa osa Eesti õllekultuuris.

«Toetame Karksi õlletehast oma kogemuste ja teadmistega tootmise, turunduse ja müügi osas ning aitame sellel püsima jääda, et tagada areng ja toimimine,» rääkis ta.

Karksi õlletehase ühe omaniku Sven Karjahärmi sõnul on A. Le Coq tugev õlletehas, kelle kogemused toetavad Karksi tehase ellujäämist. «Oleme Viljandi maakonnas oluline sümbol ja tööandja. Nüüd, kui Eesti üks tugevamaid õlletootjaid on siin õla alla pannud, on kindlam tehasega edasi minna,» kommenteeris Karjahärm.

Pikk traditsioon

Karksi mõisas, mille asukohta on rajatud praegune tehas, pruuliti õlut kindlate andmete järgi juba 1795. aastal. Tänapäevane õlletööstus sai seal alguse 1970. aastate keskpaigas. Karksi õlletehase tähtsamad kaubamärgid on Karksi õlu, Karksi vein, Mulgi siider, hõõgvein Karoliina, Gin Long Drink ja siider Yep.

A. Le Coqi tootevalikus on kümme tooterühma, millest suurimad on õlu, vesi, mahl ja karastusjoogid. Ühtlasi on ettevõte maailmas enim müüdud Hollandi õllebrändi Heineken ametlik esindaja Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles