Tervikumi ehitaja: hinnad on poolteist korda kerkinud

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Peatöövõtja Fund Ehituse jaoks on Viljandi haigla-tervisekeskuse rajamine muutunud äärmiselt keeruliseks, sest lepinguga kindlaks määratud rahasumma ja tärmini järgi pole võimalik seda ehitada.
Peatöövõtja Fund Ehituse jaoks on Viljandi haigla-tervisekeskuse rajamine muutunud äärmiselt keeruliseks, sest lepinguga kindlaks määratud rahasumma ja tärmini järgi pole võimalik seda ehitada. Foto: EVE NAABER

13 kuud tagasi Viljandi tervisekeskuse taga õunaaias uue haiglahoone ehituslepingule allkirja pannes uskus ehitusfirma Fund Ehitus tegevjuht, et suur maja on võimalik kahe aasta ja 47,2 miljoni euro eest valmis teha. Nüüd seda võimalust ei ole, sest ehitushind on kerkinud poolteist korda ja ajaline mahajäämus on aasta.

Osaühingu Fund Ehitus tegevjuht Eiki Rump nentis, et tööde valmimise tähtaeg ei ole enam see, mis oli plaanitud poolteist aastat tagasi, kui riigihanke konkurss välja kuulutati. Kui pakkumised tehti teadmisega, et maja võiks valmida 2023. aasta suve hakul, siis nüüd on Viljandi haigla juhatuse esimehe Priit Tampere sõnul mahajäämus enam kui aasta. Valmimist võiks oodata 2024. aasta teises pooles.

"Vahepeal on maailma tabanud COVID-19 uus tüvi, mis on mõjutanud negatiivselt toorme tarneahelaid. Tänavu veebruaris vallandunud sõda Ukrainas on aga raputanud kogu Euroopa ehitusturgu," kirjeldas Rump olukorda. "Nüüd toimetame kaootilises maailmas, kus tarned, hinnad ja tööjõu vaba liikumine muutuvad päevadega ning on ülimalt keeruline pikki plaane teha."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles