Robotmuruniiduk tulevikus – mida on oodata?

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Mida päev edasi, seda rohkem on tehnikat, mis meie igapäevaelu kergemaks muudavad. Robotmuruniiduk on vaid üks näide paljudest! Mida on aga oodata selle kodumasina tulevikus?

Tavaline tööline avalikes ruumides

Robotmuruniiduk on masin, mille turg kasvab ja mitte vaid natuke, vaid tõenäoliselt enam kui kolm korda, võrreldes praeguste numbritega. Lisaks kodus kasutamisele hakkame robotmuruniidukeid üha rohkem nägema ka parkides ja mujal avalikes ruumides. Samamoodi on robotmuruniiduk asi, millega vaja arvestada aiadisaini ning aiaarhitektuuri maailmades.

Kindlasti ei pea aiandusega tegelevad ettevõtted kartma, et robotniidukid nad turult välja söövad. Hoopis vastupidi. Need saavad olla suurepäraseks abiks, muutes töötegemist oluliselt efektiivsemaks. Kvaliteetne robotmuruniiduk saab hoolitseda lihtsamate muruplatside niitmise eest, professionaalsele aednikule jääb aega tegeleda nende alade ja nurkadega, mis nõuavad spetsiifilisemat tähelepanu.

Avalikus ruumis võib neid rohkem märgata ka seetõttu, et võrreldes tavalise muruniitjaga, on robotniidukid väga vaiksed ning põhimõtteliselt tähelepandamatud. Ning miks mitte panna robotmuruniiduk tööle olukorras, kus inimeste jaoks on niitmine liiga ohtlik? Maanteede servad ja järsud nõlvad on vaid paar näidet kohtadest, kus robotid aitaksid tagada inimeste turvalisust.

Robotmuruniiduk muutub juhtmevabaks

Kui praegu on lõviosa robotniiduki mudelite kontrollimiseks ja juhatamiseks vajalik juhtkaabli paigaldamine, siis tõenäoliselt ühel hetkel on piirdekaablita robotniiduk palju tavalisem.

Päris juhtimisvõimeta ei saa robotit muidugi jätta ning juhtmevabaduse saavutamiseks on vajalik sensorite arendamine – olgu selleks siis niiskussensor, GPS, majakas või visuaalne sensor. Praegu eksisteeriva tehnoloogiaga on võimalik prototüüpide loomine, ent kõik need nõuavad märkimisväärset tööd, et need sobiksid ka tavakliendi kasutusse.

Masin muutub targemaks

Kindlasti on loota, et paraneb robotmuruniidukite suutlikkus tulla toime erinevate ettejäävate takistustega. Praegu on probleemiks takistused, mis on piisavalt väikesed, et robotniiduk saaks neist üle sõita. Kui robotniiduk õpib neid vältima, muutub see ohutumaks laste ning lemmikloomade jaoks ning robot ei jää aeda kinni, võimetu abita edasi liikuma.

Mis ühendab kõiki robotkodumasinaid, on pidev suhtlus teiste masinatega. Ka robotmuruniiduk õpib ära teiste kodumasinate ja targa kodu lahendusega suhtlemise. Ja võid olla kindel, et sellised masinad jõuavad niipea kui võimalik Kaup24 ning Hansapost veebipoodidesse.

Mitte ainult niitmiseks

Praegu soovitatakse robotmuruniidukeid kasutada lihtsama disainiga ja avaratel aladel. Kõik, mis on natukenegi keerulisemad, võivad robotniiduki jaoks osutuda üle jõu käivaks või sinu jaoks liiga tüütuks. Nimelt on vaja paigaldada piirdekaabel iga sektsiooni ümber eraldi, liigutada niidukit eri tasapindade vahel ja suurematel aladel leida kohad lisalaadijatele. Ka ei tule robotniidukid toime servade viimistlemisega. Kõik need oskused arenevad ning juurde tuleb multifunktsionaalsus. Mõtle sellele, kuidas robottolmuimeja suutis algselt vaid tolmu imeda, ent nüüd on olemas mudelid, mis pakuvad ka märgpuhastuse võimalust. Robotniidukeid ootavad ees sarnased muutused.

Tuleviku robotniiduk hoolitseb aia eest võrdlemisi iseseisvalt ning nõuab inimeselt vaid minimaalset sekkumist. Niiduk suudab analüüsida ja edasi anda erinevate sensorite poolt kogutud infot, et toetada bioloogilist mitmekesisust. Tänu tehisintellektile kasutab niiduk ära ka avalikult saadaolevat infot, nagu näiteks ilmateadet, ja suudab vastavalt sellele oma töötegemist reguleerida ja muuta. Uskumatu, aga sedavõrd mitmekülgne robotmuruniiduk ei kuulugi ulme valdkonda, vaid võib üsna ruttu muutuda reaalsuseks.

Copy
Tagasi üles