Esimese Viljandi [eel]arvamusfestivali arutelu teemad on selgunud

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandi esimesele [eel]arvamusfestivalile pakuti 17 teemat, millest jäi sõelale seitse, mis omakorda moodustavad kaks aruteluala.
Viljandi esimesele [eel]arvamusfestivalile pakuti 17 teemat, millest jäi sõelale seitse, mis omakorda moodustavad kaks aruteluala. Foto: Riina Ani

Tänavu esimest korda teoks saava Viljandi [eel]arvamusfestivali programmi pakuti 17 eriilmelist ja huvitavat ideed. Sõela läbisid neist seitse, mis moodustavad kaks aruteluala: targa linna ja [Viljandi]maa ala. Kuulama ja kaasa rääkima oodatakse kõiki ületuleval laupäeval.

[Eel]arvamusfestivali eestvedaja Heldi Ruiso sõnul oli ideekorje väga edukas: arutada sooviti nii Viljandi eluolu kui ka globaalsete teemade üle. "Meie eesmärk oli luua mitmekesine programm, kus saaks rääkida loodusest, keskkonnast, säästlikkusest ja kõigist muudest teemadest, mis inimestel südamel. Ideekorjes osalejate seas oli nii viljandlasi kui ka inimesi mujalt linnadest, vabaühendusi ja eraisikuid. Aruteludes saavad tähelepanu vanad ja noored ning väga erinevad valdkonnad, mis elanike ja omavalitsuste igapäevaelu puudutavad," rääkis ta.

Pakutud 17 teemast pääses programmi seitse. Ruiso sõnul tehti valik koos Arvamusfestivali kogenud meeskonnaga, kes andis kinnitust, et pakutud teemad on augustis Paides korraldatava põhiürituse väärilised. "Teemasid valides jälgisime, et kaetud oleksid vaated nii kohalikele küsimustele kui ka üleriigilistele ja -maailmsetele kitsaskohtadele. Et pakutud teemad olid tõesti tasemel – päevakajalised, uudsed ja väga andekate pealkirjadega – soovime hiljem ellu viia ka need arutelud, mis esialgu programmi ei mahtunud," lisas ta.

Nüüd, kui teemad on selgunud, asutakse tööle korralduspoolega ning koos teemade esitajatega hakatakse otsima arutelujuhte ja osalejaid. Lisaks mõeldakse sellele, kuidas festivalil kõlanud mõtted jõuaksid hiljem otsustajateni ja arengudokumentidesse ning annaksid tõuke linna ja kogu Viljandimaa arengule.

Lisaks aruteludele on 8.–10. juulini Viljandis linnaruumi aktsioone ja töötube, mis hoiavad tuju üleval ja nii mõnegi eelarvamuse kummutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles