Repliik ⟩ Lapsik «tõuks»

Aivar Aotäht
, reporter
Copy

Mitu aastat tagasi suhtlesin ametimehega majaesise parkla asjus ning kirjas mulle kasutas ta sõna «tõuks». Hiljuti sain väärika panga uudiskirja, milles oli juttu tõuksirendist. Minule mõjus niisugune sõnavalik lapsikult.

Asjalikus kõnepruugis võiks eelistada ikkagi tavapäraseid täiskasvanulikke sõnu. Pole ju kuigi raske öelda «tõukeratas». Ilus ja eestikeelne pealegi. Isegi «elektriline tõukeratas» on minu arvates piisavalt lihtne sõnapaar, et vähegi kooliharidust saanud inimene suudaks selle välja öelda ja kirja panna.

Paraku on infantiilne «tõuks» hakanud aina enam ka täiskasvanute maailmas levima ja jõudnud ühtlasi ajakirjandusse. See on kummastav. Kuhu edasi? Kas varsti kuuleb, kuidas uus restoran kutsub nämm-nämm tegema? Ning politseinik pajatab, kuidas tema aua aitab kurjategijate jälgi ajada, ja president ütleb riigikogu liikmeid manitsedes: «Ata-ata!»

Mul pole midagi selle vastu, kui inimesed isekeskis kõiksugu sõnu pruugivad, olgu need või äsja välja mõeldud. Asjalikus maailmas võiks aga jääda täiskasvanuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles