Viljandi vald valmistub tuuleparkide tulekuks

Sakala
Copy
Kui seni on tuuleparkide rajamise võimalusi uuritud rohkem Lääne-Eestis, saartel ja merealal, siis tehnoloogia arengu ja oluliste piirangute leevenemise mõjul otsitakse sobivaid alasid üha rohkem ka Eesti mandriosas, sealhulgas Viljandi vallas. 
Kui seni on tuuleparkide rajamise võimalusi uuritud rohkem Lääne-Eestis, saartel ja merealal, siis tehnoloogia arengu ja oluliste piirangute leevenemise mõjul otsitakse sobivaid alasid üha rohkem ka Eesti mandriosas, sealhulgas Viljandi vallas. Foto: Sander Ilvest

Viljandi vallale laekus kolm eriplaneeringu algatamise taotlust, mille ühine eesmärk on leida koht tuuleparkidele ja nende toimimiseks vajalikule taristule. Vallavolikogu algataski eriplaneeringu tuuleparkide asukoha leidmiseks.

Vallavalitsuse teatel esitas esimesena taotluse osaühing Utilitas Wind, kelle järel andsid taotluse osaühingud Vestman Solar ja Vindr Baltic. Planeeringuala suurus on taotluses umbkaudu 49 000 hektarit. 

Viljandi vallavanema Alar Karu sõnul näitab olukord maailmas, et just energia ja selle tootmine hakkavad üha rohkem mõjutama maailma poliitikat ja riikide hakkamasaamist ning majanduse arengut.

"Nii on ka Eestiga. Peame leidma üha uusi lahendusi suureneva energiavajaduse rahuldamiseks. Üks suund on taastuvaenergeetika arendamine ja sinna kuulub selgelt tuuleparkide rajamine," ütles Karu. Ta lisas, et juhul, kui tuulepargi rajajad suudavad osa kasumist omavalitsusele ja kogukonnale anda, näevad kõik osalised planeeritavas projektis kasu ning tuulepargid hakkavad Eestis kerkima nagu mitmel pool Euroopas.

Eriplaneeringu algatamise ainuõigus on Viljandi vallavolikogul. Eriplaneering koostatakse selleks, et selgitada välja võimalikud sobivad kohad. Kui vallavolikogu planeeringu koostamise algatab, koosneb see töö kahest suuremast etapist: asukoha eelvalikust ning detailse lahenduse koostamisest. Eelvaliku käigus leitakse tuulepargi rajamiseks sobivad alad, millele hiljem koostatakse detailne lahendus. Seejärel selgub, kuhu tuulikud tulevad. Mõlemas etapis käib keskkonnamõju strateegiline hindamine.

Kui seni on Eestis tuuleparkide rajamise võimalusi uuritud rohkem Lääne-Eestis, saartel ja merealal, siis tehnoloogia arengu ja oluliste piirangute leevenemise mõjul otsitakse sobivaid alasid üha rohkem ka mandriosas, sealhulgas Viljandi vallas. Töö käigus tehakse uuringuid, näiteks linnu- ja loomaliikide elupiirkondade potentsiaalse mõju hindamine, müra modelleerimine ja tuulepargi visualiseeringud.

Osaühingud Utilitas Wind ja Vestman Solar on planeeringu koostamisest huvitatud isikutena valmis kandma omavalitsuse eriplaneeringu koostamise ja mõjude hindamisega seotud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles