Soomaalased tutvustavad taas oma elulaadi ning pakuvad head-paremat

Sakala
Copy
Elulaadipäeval avavad soomaalsed oma koduõued ja kutsuvad külla.
Elulaadipäeval avavad soomaalsed oma koduõued ja kutsuvad külla. Foto: EVE NAABER

Pühapäeval, 3. juulil kell 11 avavad viis Soomaa kodu ja kogukonda külalistele oma väravad, et pakkuda kohalikke maitseid ning tutvustada kultuuripärandit ja piirkonna elulaadi. Päev tipneb kell 17 Tipu looduskooli õuel algava programmiga. Esmalt kõneleb botaanik ja ökolooog Anneli Palo teemal "Kuidas mäletab mets". Seejärel musitseerib Argo Vals. 

Kohvikutepäeva, mida saab korraldajate teatel nimetada ka Soomaa elulaadipäevaks, korraldatakse viiendat aastat. Selle kestel avavad soomaalsed oma koduõued ja kutsuvad külla, pakuvad head ja paremat ning kostitavad muhedate lugude ja tegemistega.  

Külalised on oodatud Sandra külas Käära tallu, kus neid kostitatakse traditsiooniliste Soomaa roogadega, aga ka muu maitsvaga. Tegevusi jagub nii väikestele kui ka suurtele. Sillaotsa talu kohvikut Riisa külas peab külakogukond ühiselt, sealgi ootavad külalisi rikkalik menüü ning sulnis olemine Halliste jõe kaldal. Kohvikupidamisest teenitud tuluga edendatakse Riisa külaelu.

Tipu looduskoolis saab kogeda põnevaid maitseelamusi, meisterdada Soomaa meisterduskoja eestvedamisel ja teha tutvust koduloomadega. Soomaa puhkeküla, endine Riisa Rantšo avab oma uksed, et pakkuda soolaseid ja magusaid ampse. On võimalik sõita paadi, kanuu või hoopis aerulauaga, ujuda ning käia saunas ja kümblustünnis. Seekord on kohvik avatud ka Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses Kõrtsi-Tõramaal, kus Pitsafesti kohvik kostitab puuahjupitsade ja kookidega.

Kodukohvikud on avatud kella 11–16 ning tasuda saab vaid sularahas. Soomaa kohvikutepäevale aitavad kaasa kogukond, mittetulundusühing Tipu Looduskool, Rohelise Jõemaa koostöökogu, Põhja-Sakala vald ning keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles