Vanakraamiturg on uues kohas kodunenud

Egon Valdaru
, reporter
Copy

Viljandi vanakraamiturg, mis pidi haigla ehituse tõttu turuäärsest vanast õunaaiast taanduma, on kuu aega laupäeviti olnud uues kohas, baptisti kiriku parklas. Sel laupäeval oli seal paarkümmend müüjat ja kauplemise taustaks kõlas suurtest kõlaritest muusika, mis tuli vanast lintmakist.

Selle vanakraamituru raudvara ja reklaamnägu on Heino Kaenal, kes muu kauba seas pakkus lõõskavat päikest trotsides vanu Visu suuski ja saapaid. "Mind kutsutaksegi suusa Heinoks, näe, need suusad on 10 eurot paar ja need teised 5 eurot paar. Ma omal ajal suusatasin, aga nüüd tervis enam ei luba ja mis neist niisama kolikambris hoida," rääkis ta. "Vanad fotoilmutusvannid on ka pakkuda, mul on kodus isiklik ilmutuslabor. Näed, täiesti uus õlakott on mul, kas fotograafil ei ole vaja?” pakkus ta kaupa Sakala fotograafile.

Veel oli tal pakkuda Eesti-aegne ridikül ja Wolksvageni tuli. "Hulgi võtjatele annan oma asju odavamalt," reklaamis ta.

Heino Kaenal ütles, et müüjad on uues paigas kohanenud, aga ostjaid võiks rohkem nende juurde tee leida. Müüja sõnutsi oli hansapäevade ajal müüjaid rohkem kui 25 ja vahel jõuab laupäeval vanakraamiturule kaupa pakkuma neidki, kes enne ei ole käinud.

Jalgrattaid ja kiivreid müüv Kristjan Zieds ütles, et atmosfäär on täpselt sama, mis oli vanas õunaaias. "Sama müüjate seltskond käib koos ja mõnus on kamraadidega kohtuda. Kui kuskil on laat, siis osa müüjaid jääb tulemata. Paraku ei ole teed siia leidnud ka titemammad riidekaubaga. Varem oli nende jaoks liiga külm, nüüd vist liiga palav ja lesivad hoopis rannas," rääkis Kristjan Zieds.

Heiti Hakman avaldas uue paiga üle rõõmu. "Siin hea vabal laupäeva hommikul koos käia. Ostjaid võiks muidugi rohkem olla," sõnas ta. Hakman pakkus mett, raamatuid, mootorsaage ja põdrasarvi.

Kohal oli ka riigikogulane ja Viljandi linnavolikogu esimees Helmen Kütt, kes oma sõnutsi käib seal igal laupäeval. "Abikaasa käib muusikaasjadega siin, käin teda toetamas. Ainult pulma-aastapäeva jätsime vahele, siis käisime Soomes," pajatas Helmen Kütt. Ta lisas, et püüab platsi prahist puhas hoida ja lastepargi WC-sse paberit viia. "Unistan sellest, et siin platsil olev kuiv purskkaev kunagi taas tööle hakkaks ja baptisti kiriku endine legendaarne pastor Aamo Remmel siia nimelise pingi saaks."

Alati laatadel ja vanakraamiturgudel pakutavat uudistamas käiv Henrik Kennää ütles, et tore on vaadata, mida maailmas valmis on tehtud, ning endale soodsa hinnaga koju osta. Ta ütles, et uus koht õunaaiaga võrreldav ei ole, sest juhuslikke möödakäijaid on vähem, aga avaldas lootust, et see ajapikku viljandlastele omaseks saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles