Valgas sündis selle suve kuumarekord, Viljandiski on palav

Egon Valdaru
, reporter
Copy
VILJANDI, EESTI, 26JUL20
Viljandi rand.
EMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI, 26JUL20 Viljandi rand. EMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig/Sakala

Keskkonnaagentuur andis teada, et täna kell 16 ulatus õhutemperatuur Valgas +30 kraadini, mis on esimene kord sel suvel, kui õhutemperatuur on Eestis tõusnud nii kõrgele. Viljandis oli tund hiljem ilmateenistuse andmetel 28,5 kraadi sooja. Temperatuurid on alles tõusuteel. Järgmised päevad on keskkonnaagentuuri kinnitusel veel kuumemad.

Keskkonnaagentuur märkis, et valmis tuleb olla kuumaks perioodiks, mis võib kesta enam kui nädala. Üle Vahemere teekonda alustanud troopilise päritoluga soe õhumass jõuab lõunavoolus suure kaarega Läänemere äärde. Pikal teel osa kõrvetavast kuumast õnneks küll leeveneb, aga sellest hoolimata tõusevad meil nädalavahetusel päevased maksimumid 30 kraadi ligi.

Samas märgitakse, et lõunavool hoiab ka uue nädala esimesel poolel troopilise soojavoo valla ja temperatuurinäidud kerkivad kraad-kolm üle 30 piiri. Ööd muutuvad samuti järjest soojemaks ja õhk ei suuda märkimisväärselt alla 20 kraadi piiri jahtuda.

Ööpäevaringne palavus koormab organismi ega anna võimalust välja puhata. Erilist tähelepanu tuleb pöörata väikelastele ja lemmikloomadele, et vältida ülekuumenemist. Käepärast peaks olema piisavalt vedelikku ja jahutust pakub jäätis. Keskkonnaagentuur soovitab eakatel ja krooniliste haigustega kimpus olevatel inimestel keskpäevase kõrvetava päikese ajal toas olla. Kui võimalik, tasub suunduda päikesepoolsetest palavatest linnakorteritest maale.

Leevendust toovad ka mere- ja laheäärsed paigad, sest vesi on veel jahe, üksnes väikestes madalates lahesoppides on selle temperatuur jõudnud 20 kraadi lähedale, lahtede ja mere avaosas alles 15 kraadini soojeneda. Suplejatele teadmiseks, et jahe vesi on küll jahutavaks karastuseks, aga kehale ka suureks katsumuseks.

Ilmateenistuse veebilehelt saab kõrge temperatuuri hoiatuste kohta lisainfot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles