Joala kuju ⟩ Skandaalse kuju püstitanud mittetulundusühing nõuab kuju endale tagasi. Viljandi linnavalitsus: "Arusaamatu."

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Jaak Joala kuju võeti tänavu talvel pargist maha võtmine ja viidi Linnahoolduse lattu seisma.
Jaak Joala kuju võeti tänavu talvel pargist maha võtmine ja viidi Linnahoolduse lattu seisma. Foto: Elmo Riig

Enam kui poolteist aastat tagasi Viljandisse linna toetuse ja annetajate abiga laulja Jaak Joala laulva monumendi püstitanud mittetulundusühing Meie Viljandi ei ole rahul Viljandi linna otsusega kinkida Jaak Joala monument Eesti Rahva Muuseumile. 19. mail Viljandi linnavalitsusele saadetud kirjas süüdistas mittetulundusühing linna petmises, ähvardas kohtuga ning nõutas kuju endale tagasi. Linna hinnangul on selline nõue arusaamatu ja jääb rahuldamata.

"Selline petmine pole aktsepteeritav. Sellepärast nõuamegi seda monumenti endale tagasi," sedastas mittetulundusühingu Meie Viljandi esindaja Harri Juhani Aaltonen 19. mail linnavalitsusele saadetud kirjas, kus heidetakse Viljandi linnavalitsusele ette, et mittetulundusühingult linnale kingitud kuju kohta on langetatud otsuseid ühinguga nõu pidamata.

"Loeme ajakirjandusest, et tahate kunstiteose sootuks Viljandist ära kinkida, tehes seda jälle meid teavitamata, rääkimata sellest, et oleksite meiega sel teemal aru pidanud," kirjutas Aaltonen mais. "Ei mõjunud ka see, kui käisin isiklikult linnavolikogu infotunnis teavitamas koostöötahtest ja saime seal volikogu esimehelt lubaduse, et meid ei jäeta kõrvale ja meiega arutatakse teemat."

Viljandi linnavalitsus otsustas tänavu talvel Viljandis Posti tänava pargis juppideks võetud ja Viljandi Linnahoolduse garaaži viidud monumendi annetada Eesti Rahva Muuseumile. 26. mai volikogu istungil sai plaan ka linnavolikogu heakskiidu ning jõuti otsusele, et Viljandi linnale kuuluv Jaak Joala ausammas koos kõigi õiguste ja kohustustega kingitakse Eesti Rahva Muuseumile koos klausliga, et kingisaajal lasub edaspidi kohustus kooskõlastada ausamba mistahes viisil eksponeerimine eelnevalt Jaak Joala lese Maire Joalaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles