Põhja-Sakala Vald peab plaani – kunagisest Kõo vallamajast võiks saada suur hooldekodu (2)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kõo külas asuvasse endisesse Kõo vallamajja hooldekodu rajamise plaane on peetud varemgi.
Kõo külas asuvasse endisesse Kõo vallamajja hooldekodu rajamise plaane on peetud varemgi. Foto: Elmo Riig

Lõhavere ravi- ja hooldekeskuse sihtasutuse nõukogu tegi Põhja-Sakala vallavalitsusele ettepaneku liita Lõhavere ja Pilistvere hooldekodu üheks asutuseks ning töörühma loomine liitmiseks juba käib. Lisaks on aga vallal plaanis ehitada Kõo endisesse vallamajja täiesti uus hooldekodu.

Praeguse eesmärgi kohaselt rajatakse Kõo endisesse vallamajja ligi sajakonna kohaga hooldekodu. Muu hulgas võimaldaks laiendus eraldi osakonnaga pakkuda kodu ka dementsetele elanikele. Hooldekodude ühendamise ning võimaliku uue rajamise kavandamise, eskiiside koostamise ja planeerimisega hakkab tegelema vallavalitsuse ning Lõhavere ja Pilistvere hooldekodu esindajatest moodustatav töörühm.

"Kogu Euroopas ja sealhulgas Eestis on vananev ühiskond ning inimesed on üle saanud hooldekodudega kaasas käinud valehäbist. Meie valla mõlemad hooldekodud on väga heal tasemel nii sisu kui vormi poolest. Mõlemas meie hooldekodus on soovijatest järjekord ning paljud meie valla inimesed, kes elavad hooldekodudes üle Eesti, on avaldanud soovi elada oma kodukandis. Meie ülesanne ja soov on järjekorrad kaotada, et meie oma inimesed saaksid vanaduspõlve siin veeta," sõnas sihtasutuse nõukogu liige ja Põhja-Sakala vallavolikogu esimees Priit Toobal.

Toobal lisas, et Kõo endisesse vallamajja hooldekodu rajamine ei ole sugugi uus idee, varem on seda mõtet vedanud kunagine Kõo vallavolikogu liige ja praegu Põhja-Sakala volikogusse kuuluv Tõnis Riisk.

Majandus- ja rahandusvaldkonnaga tegelev abivallavanem Jan Kraner leidis, et Kõo endisesse vallamajja hooldekodu rajamine on kahtlemata suur projekt ja investeering. "Sotsiaalvaldkonnal on varasematel Euroopa Liidu rahastamisperioodidel olnud suur osakaal ja loodame, et see on ka uuel perioodil nii, sest seesugune investeering saab toimuda üksnes välisrahastuse toel," märkis Kraner. "Omaosaluse saaksime katta sihtasutuse kaudu nii oma vahenditest kui ka pankade toel."

Hooldekodu rajamine annaks abivallavanema sõnutsi Kõo endisele vallamajale uue elu ning lisaks Kõo piirkonda ka mitukümmend uut töökohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles