Päästeamet paneb südamele: jaanilõkke juures ei tohi unustada ohutust

Sakala
Copy
Peamised väljakutsed olid seotud järelevalveta või hoonetele liiga lähedal asuvate jaanilõketega.  Foto on illustratiivne.
Peamised väljakutsed olid seotud järelevalveta või hoonetele liiga lähedal asuvate jaanilõketega. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Jaaniaja juurde kuulub traditsiooniliselt lõke, mis loob seltskonnale rõõmsa meeleolu ja pakub õhtul õdusat soojust. Selleks et jaaniõhtu jääks mõnusana meelde ja mööduks õnnetusteta, tuleb meeles pidada ohutu lõkketegemise põhimõtteid.

"Ohutu lõkke põhimõte on lihtne. Lõke tuleb teha selleks ettevalmistatud pinnasele. Lõkkepaiga ümbrusest tuleb ära koristada igasugune süttiv materjal ning mõistlik on ümbritseda lõkkekoht suuremate kividega, et tuli ka kogemata selleks ettenähtud alalt ei väljuks. Lõkkepaika valides peab arvestama sellegagi, et läheduses ei oleks elektriliine, sest lõkkesuitsuga kõrgusesse tõusev kuum keeris võib nende läheduses põhjustada suurema õnnetuse," selgitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

Virkala sõnutsi võiks tuld teha vaid tuuletu või tuulevaikse ilmaga. Kui tuul tekitab ohutuses väiksematki kahtlust, tuleks otsustada väikse lõkke kasuks. "Selleks et lõkkest ei areneks tulekahju, tuleb see teha hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutusse kaugusesse. See kaugus sõltub eelkõige lõkke suurusest, kuid vähim ohutu kaugus on kaheksa meetrit ehk umbes 13 sammu. Suurema lõkke korral tuleb ohutuks kauguseks arvestada veel rohkem."

Lõkke lähedal peavad päästeameti kinnitusel käepärast olema esmased tulekustutusvahendid: ämbritäis vett või tulekustuti, et vajadusel leeke summutada ja lõket kontrolli all hoida. Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuseks piisab paarist sekundist.

Grillseadme kasutamisel peab päästeameti sõnutsi samuti järgima ohutu kauguse nõudeid ning selle kauguse valimisel tuleb lähtuda eelkõige kasutatava seadme kasutusjuhendist. Kui kasutusjuhendit pole käepärast, on mõistlik valida seadme kauguseks süttimisohtlikest materjalidest, metsast või hoonetest vähemalt kaheksa meetrit. Ka grilli lähedal hoiab hea meister esmaseid tulekustutusvahendeid. Kui kasutate grilli esimest korda, lugege enne kindlasti läbi selle kasutusjuhend.

Nii lõkketegemisel kui grillimisel palub päästeamet kõigil arvestada naabritega. Lõkketegemise, grillimise ja teiste tuleohutust puudutavate küsimustega võib helistada riigiinfo telefonil 1247.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles