Valentine Alvre: minul on häbi Eesti naispeaministri Kaja Kallase pärast

, viljandlane
Copy
Ööistuing riigikogus 8. juunil. Pilt illustratiivne
Ööistuing riigikogus 8. juunil. Pilt illustratiivne Foto: Sander Ilvest

OLI RÕÕM lugeda 3. juuni Sakala arvamusküljelt aasta ema ja lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi kirja. Ometi see tuli! Kuue lapse ema Eeva Helme oli juba väljendanud hämmingut (Uued Uudised, 1. juuni, "Eeva Helme: peaminister Kaja Kallas solvas suurperede emasid kõige hullemal moel"), et lasterikaste perede ja suurperede liit üldse ei reageeri Kaja Kallase sõnavõtule emaduse ja sündimuse teemal riigikogus mai keskel. Naispeaministri kõne tervikuna oli selline, mida ei kujuta hästi ette ka kõige õudsemas unenäos. Seda on kommenteerinud ka Ülo Vooglaid, Jaak Valge ja Maarja Vaino.

PEAMINISTER Kaja Kallas esindas justkui kõiki naisi, tegelikult aga pigem ikka omaenda seisukohta, öeldes, et naised pole nõus olema sünnitusmasinad, kes-mis muudkui vups! ja vups! lapsi toodavad. Tema sõnul tahetakse noored tüdrukud justkui haridusest ilma jätta ja tubadesse lukustada, et nad mühinal lapsi sünnitaksid. Naistele olevat vaja anda rohkesti eneseteostusvõimalusi (mis on muidugi tõsi), selle asemel et kohustada neid lapsi sünnitama.

Seda rääkides ei toonud Kallas välja tõsiasja, et Eestis on sündimuse summaarkordaja vaid veidi üle 1,5 lapse naise kohta. Samuti seda, et aastail 2004 ja 2005 tehtud uuringute põhjal pidas ainult kuus protsenti naistest laste olemasolu tööle pühendumise segavaks asjaoluks. 40 protsenti naistest, meestest ja peredest pidasid laste saamise takistuseks hoopis kehva majanduslikku olukorda. Siinkohal saabki riik midagi teha ning suurendada lastega, eriti paljude lastega perede majanduslikku heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles