Paistu ulatas haiglale abikäe

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla saab kaheksa elektriautot, mis lähevad koduõdede töö hõlbustamiseks.
Viljandi haigla saab kaheksa elektriautot, mis lähevad koduõdede töö hõlbustamiseks. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandimaa omavalitsuste tellitud 26 elektriautost küsis Paistu vald endale 14, aga enamiku annab ta edasi Viljandi haiglale ja lasteabikeskusele.

«Kas vaatasite, et Saar on siin Paistus hulluks läinud?» küsis vallavanem Ene Saar muheldes vastu, kui ajakirjanik päris nii suure hulga autode tagamaa kohta.

Tõsinedes selgitas Saar, et vald annab kaheksa elektriautot edasi Viljandi haiglale ning neli Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskusele, kus hoolitsetakse vanemliku hooleta laste eest. Valla sotsiaaltöösõitudeks jääb kaks elektrilist sõidukit.

«Elektriautosid saavad taotleda vaid omavalitsused, kuid jäeti tähelepanuta, et maakondades on teisigi sotsiaalasutusi, kel võiks elektriautodest kasu olla,» selgitas Saar. «Konsulteerisin ministeeriumiga ja mulle kinnitati, et vald võib elektriautot sotsiaalteenuse osutamiseks lepinguga edasi anda.»

Küsimusele, miks valis haigla ning lasteabi- ja sotsiaalkeskus abistajaks just Paistu valla, vastas Saar: «Vaadake, naised on empaatiavõimelisemad vallajuhid kui mehed. Eks asjaajamisega tule natuke vaeva näha, lepinguid sõlmida. Naine küsib ikka naiselt abi ja et nende asutuste juhid on naised, siis nad naise poole ka pöördusid.»

Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar tunnistas, et Paistu vallavanem on asjaajamises operatiivne ning hingelt sotsiaaltöötaja.

Vaiksaar märkis, et keskus on uuendustele avatud ning peredel ja sotsiaaltöötajatel on rohkesti lühikesi sõite. «Seega peaksid elektriautod tooma meie asutusele päris palju leevendust igapäevaelu korraldamises,» sõnas ta.

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi kiitis samuti Paistu vallavanemat Ene Saart, kes oli kohe koostööks valmis ning abistas nii juriidiliste kui praktiliste nõuannetega.

Viljandi haigla kaheksa elektriautot lähevad koduõenduse teenuse pakkujatele ehk koduõdedele, kes aitavad patsienti kodus.

Viljandi haiglas töötab koduõena praegu üheksa inimest ja märtsis kavatseb selle ameti õppimiseks koolitusele minna veel viis inimest. Kaheksa autot valiti Lumi sõnul selleks, et koduõed saaksid abi anda kogu maakonnas.

Sotsiaalministeeriumi finants- ja varahalduse osakonna projektijuht Merle Ploompuu ütles, et Paistu valla vastutulelikkus teistele sotsiaalasutustele on pigem erandlik, kuid arvatavasti siiski mitte üksik erand.

«Me anname autod üle omavalitsustele ja täpset ülevaadet sellise teguviisi kohta ei kogu,» lausus ta.

Täispikkuses artikkel ilmus
23. veebruari «Sakalas»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles