KIRI: Üks mugav tööpäev

, endine Viljandimaa õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida lähemale jõuavad päevad, mil õpetajad streikida plaanivad, seda rohkem lendab nende pihta kriitikanooli. Küll ei arvesta nad seda, et maaoludes on nad hea palgaga, küll on neil ülipikk puhkus ja mugav tubane töö.

Kirjeldan allpool ühe meie maakonna põhikooli õpetajate mugavat tööpäeva ja soovitan neil, kes süüdistusi loobivad, selline kaasa teha.

Need, kellest juttu tuleb, töötavad kehalise kasvatuse õpetajana. Poiste õpetaja on pensioniealine ja võib tänu sellele töötada väiksema koormusega. Olgu kohe öeldud, et koolil pole võimalik õpetajaid täiskohaga tööle võtta, seetõttu on teretulnud entusiastlikud spordi ja tervete eluviiside arendajad, kes lepivad osapalgaga.

Võtsin näiteks vastlapäeva, sest sageli arvatakse, et õpetaja tegeleb ainult tundide andmisega. Selles koolis algavad tunnid kell pool üheksa. Et kirjeldatud päeval plaanitakse korraldada suusavõistlused, on õpetajad platsis kell seitse. Hommikul tuleb üle vaadata ettenähtud maa-ala ja ajada sisse rajad. Sellele kulub vähemalt kaks ja pool tundi.

Kohe hakkavad võistlema algklasside mudilased, neil tuleb aidata saapaid nöörida ja suuski sobitada. Sellele kulub mõlemal õpetajal lõunasöögiks ettenähtud aeg, muidu ei jõuaks lapsed ega korraldajad väljakuulutatud alguseks starti.

Võistlused peetakse mitmes vanuserühmas, kõiki on vaja juhendada, julgustada, kiita ja lohutada ning jälgida ühtlasi ohutust. Nii möödub kolm tundi, mille vältel õpetajad on vabad vormistama protokolle ja diplomeid. Järgnevad veel tunnike paberitööd, järgmise päeva tundide läbimõtlemine ja ettevalmistamine ning koolipäev ongi läbi.

Olgu öeldud, et mõlemal õpetajal oli plaani järgi kaks tasustatavat tundi. Seega ei saa nad palka 7,5 ja 6,5, vaid kahe tunni eest. Nii lihtne, mugav ja hästi tasustatud õpetaja töö ongi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles