Tulemas on Cleveroni aktsiate avalik pakkumine

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Cleveroni robotkuller toimetab paki kohale viie kilomeetri ulatuses ja liigub tavalisel linnatänaval nagu auto.
Cleveroni robotkuller toimetab paki kohale viie kilomeetri ulatuses ja liigub tavalisel linnatänaval nagu auto. Foto: Cleveron

Aktsiaselts Nasdaq Tallinna kinnitas Eestis isejuhtivate sõidukite tehnoloogiat arendava ja mehitamata robotkullereid tootva aktsiaseltsi Cleveron Mobility aktsiate esmase avaliku pakkumise tingimused. Pakkumine on suunatud Eesti jaeinvestoritele, kes saavad aktsiad märkida oma kodupanga vahendusel 6. juunist 17. juunini.

Avalikult pakutavate aktsiate arv on kuni 2 673 795 aktsiat, mille ühe hind on 1,87 eurot, ning pakkumise tulemusena soovib Cleveron Mobility kaasata jaeinvestoritelt kokku kuni viis miljonit eurot. Avaliku pakkumisega kaasatud vahendeid kavatseb ettevõte kasutada tehnoloogia- ja muudeks äriarendusteks.

Cleveron Mobility on välja kasvanud pakiautomaatide ülemaailmsest uuendusliidrist aktsiaselts Cleveronist. Cleveron Mobility eesmärk on sarnane, mida Cleveron on teinud pakiautomaatidega: laieneda suureneva e-kaubanduse osakaaluga linnadesse üle maailma ja muuta robotkullerid iga päeva osaks pakkide kättetoimetamisel.

Cleveron Mobility juhatuse esimehe Arno Küti sõnul on arendatud robotkuller turuvalmis ning võimeline kinnisel territooriumil sõitma 100 protsenti autonoomselt. "Meie isejuhitav robotkuller on esimene Euroopas, millele on antud luba mehitamata sõita linnasisestel avalikel teedel. Kaasatava kapitali abil on eesmärk saavutada avalikel teedel üle 90-protsendiline autonoomsus," lisas Kütt.

"Isejuhtivate sõidukitega vabastame inimesed pakkide kättesaamisega seotud ajakulust ning muudame elukeskkonna linnades säästlikumaks. Robotkullerid suudavad linnades toimetada pakid kohale oluliselt väiksemate tööjõukuludega, mitmeid kordi kiiremini ning null-emissiooniga," lisas Kütt.

Isejuhtiv sõiduk on elektriline, liikleb avalikel sõiduteedel kiirusega 25 km/h, kuid on võimeline sõitma kiirusega kuni 50 km/h. Cleveron Mobility prognoosib, et selle aasta lõpuks on alustatud viie rahvusvahelise prooviprojektiga ning läbib aasta lõpuks oma sõidukitega 100 000 km. Järgmisel aastal plaanitakse ületada juba ühe miljoni kilomeetri piir. Masstootmisega soovib Cleveron Mobility alustada 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles