Siberis sündinud eestlased jutustasid oma lugusid. Ukrainlaste küüditamine toob pisaraid

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Tänavu veebruaris asutatud Siberis Sündinud Laste mittetulundusühing pidas Viljandi kutseõppekeskuses oma esimest üldkogu.
Tänavu veebruaris asutatud Siberis Sündinud Laste mittetulundusühing pidas Viljandi kutseõppekeskuses oma esimest üldkogu. Foto: Marko Saarm

Kolm kuud tagasi asutasid Siberis sündinud eestlased oma mittetulundusühingu ning sel nädalavahetusel peeti Vana-Võidus esimest üldkoosolekut, kus arutati ka ühise raamatu väljaandmist, et kõik lood säiliksid.

"Kokku on 73 asutajaliiget ja nüüd on inimesi lisandunud ja meid on ligi sada," lausus Ene Muts, kes on Siberis Sündinud Laste MTÜ juhatuse liige. Ta rääkis, et nende eesmärk on üles kirjutada ka need mälestused, mis pärinevad nende vanavanematelt ja vanematelt, et need kaotsi ei läheks ja ka lapsed ning lapselapsed neid teaksid.

Juhatuse liige Virve Tuubel lisas, et praegune aeg on toonud valusad mälestused taas päevakorda. Kui ta nägi uudiseid Ukrainas toimuvast ja sealsete inimeste viimisest Venemaale, tegi see talle väga haiget. "Istusin ja nutsin terve õhtu, kui see uudis oli, et küüditatakse inimesi. Nägin, milliste väikeste kompsudega nad olid ja kuidas nad läksid. See jäi nii eredalt meelde," rääkis ta ja tõdes, et loomavaguneid küll praegu pole, aga inimesi viiakse vägisi. "Mis saab nendest lastest? Kuhu nad pannakse? Või on ka üksikuid lapsi? See on väga hirmus, mis praegu seal toimub," ütles ta.

Muts lisas, et veebruarikuusse jäänud mittetulundusühingu asutamisega tabati kuidagi väga õiget aega. "Aasta tagasi, kui aktiivgrupiga alustasime, oli veel kahtlusi, kas teeme või mitte, aga veebruar oli justkui valupunkt," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles