"Korja ära ja hävita!" Linnavalitsus kutsub üles apla tapjateo vastu võitlema

Sakala
Copy
Lusitaania teetigu
Lusitaania teetigu Foto: Elmo Riig/Sakala

Viljandi linnas on soojemate ilmade saabumisega taas hakanud levima Hispaania ehk Lusitaania teeteod. Linnavalitsus palub võõrsilt pärit kutsumata külalise tõrjumiseks linnaelanike abi. Nälkjatest vabanemiseks on paigaldatud nõndanimetatud teokastid.

Eestis tükk aega tagasi kanda kinnitanud Lusitaania teeteost pole pääsenud ka Viljandi ning nende arvukust ja levikut on vaja piirata. Parim aga aeganõudev tõrjeviis on teetigude käsitsi kokku korjamine ja seejärel hävitamine. Linnavalitsus tuletab meelde, et võitlus selle liigiga on tulemuslik ainult siis, kui seda tehakse korraga terves piirkonnas.

Kuidas Lusitaania teetigusid korjata ja hävitada? Teeteod tuleb korjata näiteks ämbrisse, keev vesi peale kallata või panna enne kogumist anuma põhja soola. Kui teod on surmatud, siis tuleb nad panna väga hästi suletud kilekotti ja viia tigude kogumise konteinerisse. Viljandi linnas on selleks üles seatud neli konteinerit: Musta tee ja Looga tänava ristmikul, Oru tänaval, Ranna puiestee ja Pika tänava ristmikul ning Ranna puiestee ja Liiva tänava ristmikul.

Konteinereid tühjendatakse regulaarselt ja toimetatakse Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Linnavalitsus palub meeles pidada, et teetigude korjamiseks mõeldud konteineritesse tuleb panna ainult teetigusid. Muud prügi või taarat palutakse sinna mitte panna.

Tigude kogumist ja ligi meelitamist hõlbustavad arbuusi- ja melonikoored või õllega täidetud anumad. Elusaid isendeid ei tohi viia oma aiast näiteks metsa või parkidesse, sest niimoodi hakkavad teod kiiremini levima. Samuti tasuks teha koostööd naabritega, sest tigusid tuleks tõrjuda ühiselt.

Teetigude ja nende munade peitumiskohad on suuremad lillepuhmad, põõsaste, vaaside ja kastide alused. Keeva veega tuleb üle kallata ka kõik leitud tigude munad.

Linnavalitsuse kinnitusel tasub tähele panna, et tavalised teomürgid ei ole Hispaania teeteo tõrjumisel kõige mõjusamad. Nende kasutamine võib hävitada kasulikke liike ja võivad mürgitada Hispaania teetigusid söövaid linde ja siile. Mürk võib jõuda ka koduloomadeni.

Mida üldse teha, et vältida Hispaania teetigude sattumist aeda? Enne istutamist tuleks üle vaadata kõik taimed: väikesed teod võivad olla lehtede vahel varjul. Istikupallid tuleks korralikult läbi kasta, lahti murendada ja kontrollida ega mullas ja juure ümber teomune ole. "Kõik, mis tundub kahtlane, korja ära ja hävita!" soovitab linnavalitsus.

Istikupallid sisaldavad ka teomunadele sarnanevaid väetisegraanuleid, mis on läbipaistvamad ja kobarana koos. Istikuid saab panna karantiini: mullapalli ümber tuleb siduda kilekott ja tihedalt ka istiku varre ümber. Seejärel tuleb kontrollida, kas on kilekotis tigusid koorunud.

Tigude levikul saab silma peal hoida teokaardi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles