Viljandi lasteaiad ja koolid streigi ajaks uksi ei sulge

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki enamik Viljandi õpetajaid osaleb järgmise nädala keskel kogu riiki haaravas streigis, jäävad koolid avatuks ning iga õpilase vanemad otsustavad ise, kas saadavad lapse sinna.
Ehkki enamik Viljandi õpetajaid osaleb järgmise nädala keskel kogu riiki haaravas streigis, jäävad koolid avatuks ning iga õpilase vanemad otsustavad ise, kas saadavad lapse sinna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki enamik Viljandi õpetajaid osaleb järgmise nädala keskel kogu riiki haaravas streigis, jäävad koolid avatuks ning iga õpilase vanemad otsustavad ise, kas saadavad lapse sinna.

Suurem osa Viljandi õpetajaid järgmise nädala kolmapäeval ja neljapäeval siiski tööd ei tee ning seda, mida kooliruumides ette võtta, peavad lapsed ise otsustama.

Hädaline saab lasteaias abi

Suurem osa linna lasteaedu on teatanud, et streigivad 7. märtsil ning vanematel pole tol päeval mõtet lapsi aeda tuua. Samas jätavad mõned lasteaiad kolmapäeval töötamise osas otsad lahti.

Nii kesklinnas asuva Mesimummu juhataja Lea Matson kui Männimäel paikneva Mängupesa juhataja Sirje Kõuhkna kinnitasid «Sakalale», et rühmad on suletud. Samas ei tähenda see, et lasteaia välisuks lukku jääks.

Mesimummu juhataja selgitas, et tema on tol päeval tööl, ning andis mõista, et kui mõni lapsevanem kolmapäeval päris hätta jääb, on mingi võimalus, et laps hoiule võetakse.

Midrimaa lasteaia juht Marika Kissa andis eile teada, et Midrimaal streigipäeval lastehoid toimib. Kui palju lapsi vastu võetakse, selgub selle nädala jooksul. «Õppekasvatustööd tol päeval ei tehta, sest peaaegu kõik on ühinenud streigiga,» lisas ta.

Jakobsoni kooli direktor Eero Järvekülg selgitas, et tema ei taha streigiga karistada õpilasi ja seetõttu kooli uksi lukku ei panda. «Kahjuks on nii, et paljudele lastele on koolilõuna päeva ainuke korralik söömisvõimalus,» lisas ta.

Algklassi- ja põhikoolilastega tegelemiseks on koolijuht pöördunud gümnaasiumiõpilaste, vilistlaste ja lapsevanemate poole. Järvekülg on kindel, et kaheks päevaks leitakse inimesed, kes koolimajas lastega tegelevad.

Õpetamisse jääb lünk

Õpilasi mõjutab streik sel moel, et osa õppeprogrammist tuleb neil endil selgeks teha. «Õpetamisse jääb lünk,» oli Eero Järvekülg veendunud. «Ja see lünk peabki jääma, sest muidu pole streigil mõtet.»

Kui koolitöö reedel taastub, tuleks õpetajatel seega jätkata õpetamist sealt, kuhu programmi järgi peaks olema jõutud. Õpilased peavad aga ise vaeva nägema, et reedel koolitunnis aru saada, millest õpetaja räägib.

Maagümnaasiumi direktor Aavo Soopa oli seda meelt, et tööd hästi korraldades ei jää õpilastel üheski aines lünka sisse. «Üks või kaks päeva ei halva koolitööd,» uskus ta. Maagümnaasiumigi uksed jäävad streigi ajaks avatuks, ehkki tunniplaani järgi õppetööd ei tehta.

Praegu küsitlevad koolid õpilasi, et teada saada, kes kavatseb streigipäevadel koolimajja tulla. Üheski koolis ei plaani streikida kõik õpetajad ja seepärast võib  kõnealune päev mõnele õpilasele olla kasulik ebaõnnestunud töö kordamiseks või järeleaitamistunni saamiseks.

Eilsete andmete järgi kavatseb Jakobsoni kooli 124 töötajast streikida 80. Maagümnaasiumi 89 töötajast on streigiplaaniga ühinenud 48.

Paalalinna kooli direktorit ei õnnestunud «Sakalal» eile tabada.

Enamik streikijaid kavatseb osaleda kolmapäeval Viljandis Vabaduse platsil peetaval meeleavaldusel, kus õpetajate nõudmised veel kord teatavaks tehakse. Viljandi linnavalitsusele saadavad sealt oma palga ja puhkuse võrdsustamise kohta nõude ka lasteaiaõpetajad, kes järgmise nädala streigil osalevad vaid toetajatena. Kõik, kes streigist osa võtavad, jäävad aga nendel päevadel sootuks palgata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles