Esimest korda avaneb Eesti lotomängijal võimalus võita üle saja miljoni euro (2)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Väiksemad lotovõidud kahvatuvad sel reedel loosi mineva üheksakohalise summa ees.
Väiksemad lotovõidud kahvatuvad sel reedel loosi mineva üheksakohalise summa ees. Foto: Kuvatõmmis

Tänavu kevadel uuenduskuuri läbinud Eurojackpoti lotomängus on ennustatav peavõit kasvanud 106 000 000 euroni, mis on Eesti lotomänguajaloo suurim loosi minev summa.

Eurojackpoti peavõidu maksimaalne suurus oli varem 90 ja nüüd on 120 miljonit. Üle saja miljoni euro on selle lotomängu jackpot kasvanud esimest korda.

Eesti Loto turundus- ja müügidirektor Annely Luikmel nentis, et Eestisse pole maksimumvõitu sattunud, kuid 2015. aastast, mil Eurojackpotis osalevate riikide mängijail avanes 90 miljoni võidu võimalus, on see välja loositud 14 korral. Kaheksal juhul on hiidsumma läinud ühele piletile ja kuues mängus jagamisele ning sealhulgas ühel korral koguni viie mängija vahel.

«Alates käesoleva aasta märtsist kehtivate mängureeglite järgi võib Eurojackpoti peavõit kasvada kuni 120 miljoni euroni. Kui jackpot'i võidufondi koguneb sellest ülempiirist suurem summa, hakkab suurenema järgmise võidutasandi ehk 5 + 1 võidufond,» märkis ta.

Eurojackpot on Euroopa ühine arvloterii, mille korraldaja Eestis on aktsiaselts Eesti Loto. Loteriis osalevad Eesti, Soome, Norra, Rootsi, Taani, Island, Holland, Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Sloveenia, Horvaatia, Läti, Leedu, Tšehhi, Poola, Slovakkia ja Ungari.

Peavõidu ehk jackpot'i saab mängija, kes on ära arvanud kõik viis põhinumbrit ja kaks lisanumbrit. Kui peavõidu saajaid on rohkem kui üks, läheb summa nende vahel jagamisele. Varem oli loosimine kord nädalas ehk igal reedel, nüüd kaks korda nädalas, teisipäeval ja reedel.

Eesti seni suurim lotovõit on 10 803 379 eurot 70 senti, mille tõi 2020. aasta 1. juulil Vikinglotto pilet Lääne-Eesti mehele, kes on ühtlasi nii isa kui vanaisa. Tema varasem suurim võit oli olnud umbes 70 eurot. Ühe mänguväljaga üheks loosimiseks interneti vahendusel ostetud 1-eurosel piletil olid õigesti ära arvatud kõik 6 + 1 numbrit. Need numbrid olid 11, 18, 20, 30, 45, 46 ja lisanumber 2.

Viljandimaale tulnud suurim lotovõit on aga 772 966 eurot 70 senti, mille andis 2021. aasta 3. veebruaril Bingo loto pilet. Selle ostis viljandlasest naispensionär Viljandi Maksimarketist. Pilet oli üheks loosimiseks ja kahe mänguväljaga, teine mänguväli lisaraha ei andnud. Ka võiduväli jäi algul ilma pisematest võitudest: ei olnud õnne keskruudu-, nurkade- ega diagonaalidemängus. Siis aga siis kukkus sülle peavõit ühes täismänguga. See oli siis Eesti suuruselt seitsmes lotovõit ja Bingo loto suuruselt teine võit.

Varem, kui arvloterii mängus ei olnud tarvis oma isikut tuvastada ja paberpilet oli õnneseene leidmiseks ning võidu vormistamiseks ainus võimalus, jäi aeg-ajalt suuri summasid ka välja võtmata. Eesti Loto andmeil oli suurim omanikuta jäänud võit 155 395 eurot 44 senti. See loositi 2012. aasta 8. augustil ühe mänguväljaga Bingo loto piletile, mis oli ostetud samal päeval Haapsalu R-kioskist.

Tänu 2016. aasta alguses rakendunud kohustuslikule isikutuvastusele arvloterii ostmisel niisugust asja enam ei juhtu. Kui vähemalt 650 euro suurune tabamus hakkab aeguma, võtab Eesti Loto võitjaga ise ühendust. Nimetatud piir tuleneb Eesti krooni ajast, kui selleks summaks oli 10 000 krooni ehk tänases vääringus 639 eurot 12 senti.

See summa kujunes läbirääkimiste käigus edasimüüjatega ja oli motiveeritud Eesti Loto soovist maksta kohapeal välja võimalikult palju võite selleks, et võitjad ei peaks teisest Eesti otsast Tallinna kontorisse võitu vormistama tulema. 650 eurost väiksemaks jäävate võitude omanikke lotofirma ise ei otsi, sest peab seda liiga ressursimahukas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles