FOLGIPIDU Viljandi pärimusmuusika festivalil astub üles poolsada kodumaist esinejat

Margus Haav
, reporter
Copy
Pärimusmuusika festivalil esinev Ak Dan Gwang Chil (ADG7) on mitmeid auhindu võitnud Lõuna-Korea pärimusmuusika rühmitus, kuhu kuuluvad kuus pärimusmuusikut pillidel ning kolm pärimuslauljat.
Pärimusmuusika festivalil esinev Ak Dan Gwang Chil (ADG7) on mitmeid auhindu võitnud Lõuna-Korea pärimusmuusika rühmitus, kuhu kuuluvad kuus pärimusmuusikut pillidel ning kolm pärimuslauljat. Foto: Lee Song Jam

Suvise Viljandi pärimusmuusika festivali programm on koos. Korraldajate teatel on lisandunud põnevaid välisesinejaid ja ühtlasi kuulutati välja 40 Eesti esineja kontserdid. Uuendusena tuleb tänavusel festivalil autorilaulude programm.

Festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul soovitakse sellega au sees pidada eestikeelset autoriloomingut.

"Igal pärimuslool on tegelikult ju autor olemas. Osa lugusid jääb meiega aastakümneteks või isegi aastasadadeks ehk muutuvad pärimuseks," sõnas Kiviberg. "Tõuke sellise autoriprogrammi loomiseks andis meile mullune Jaak Johansoni mälestuskontsert. Jaak on olnud Eesti autorilaulukultuuri üks säravamaid ja mõjusamaid esindajaid ning suur Viljandi pärimusmuusika festivali sõber. Seepärast pidasime väga oluliseks alustada Jaagu auks festivalil just autorilauludele pühendatud eriprogrammiga."

Pauluse kirikus autorilaulude laval astuvad üles Mari Jürjens, Kärt Johanson ja Elina Reinold, Jaan Sööt ja Andre Maaker, Lauri Saatpalu ja Peeter Rebane, välismaalastest Leo Bianchini Brasiiliast ja Belgia-Fääri saarte duo Raske Drenge. 

Juuli viimasel nädalavahetusel annavad 29. Viljandi pärimusmuusika festivalil kontserdi 18 välismaa ja 40 Eesti esinejat ning neile lisandub öine DJ-programm. Tulenevalt festivali teemast "Juured ja ladvad" tõstetakse esile noored pärimusmuusika talendid kui traditsiooni kandjad, kes ammutavad oma repertuaari juurtest, aga lisavad sinna alati ka nii vajalikku noort energiat.

Uutest kooslustest või kavadest esitleb Viljandi pärimusmuusika festival selliseid kollektiive nagu Hypnosis Negative, 6hunesseq, Cú, Mäeküla kapell koos Ülemakstud Rentslihärradega, Harri Lindmets ja Henrik Hinrikus, kolmik Katariin Raska, Ulvi Võsa ja Sanskriti Shestha. Maarja Nuut ja Regina Mänd on kokku pannud kava legendaarse Kihnu viiuldaja Jaan Palu 140. sünniaastapäeva auks. Emade ja tütarde suhetele pühendunud kontserdil lauldakse regilaule Lõuna-Eestist ja Saaremaalt. Oreli, torupilli, laulude ja juttudega läbi põimitud kava panevad kokku Celia Roose, Piret Päär ja Ene Salumäe.

Vanadest tegijatest rõõmustavad publikut Puuluup, Zetod, Duo Ruut, Väikeste Lõõtspillide Ühing, Untsakad, Estonian Voices koos Sander Mölderi, jonas.f.k ja keelpillikvartetiga FourEst. 

Uute välisesinejatena on programmi lisandunud pöörase energia ja lava-show'ga Góbé Ungarist, tantsuline Hecki Trio Austriast, Soome Kaustineni piirkonna muusikat mängiv Polenta, Põhjamaade ja keltide traditsioonist mõjutatud Stringflip, mandoliinivirtuoos Radim Zenki koos Villu Talsiga ning võluv laulja ja laulukirjutaja Rosa Cruz Kuubast. 

Möödunud aastal kuulutas Eesti pärimusmuusika keskus välja noortele muusikutele mõeldud mentorlusprogrammi, mille tulemusena on kokku pandud kooslused Ehale, Ööt, Tammele ning Kuula Hetke. Näha saab ka parimate Eesti pärimusbändide konkursi võitjaid nii sellest kui ka eelmisest aastast.

Üksikkontsertidele tänavu pileteid ei müüda, küll aga saab osta soodsa pileti festivali põhiala ümbritsevasse pärimeetrisse, kus saab nautida festivalimelu, rohelise lava programmi ning kontserte Vabaduse platsi laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles