Viljandis peetakse esimest pärandihäkatoni

Sakala
Copy
Teise päeva õhtuks valib žürii Tartu ülikooli õppeprorektori Aune Valgu juhtimisel välja pärandihäkatoni võitjad.
Teise päeva õhtuks valib žürii Tartu ülikooli õppeprorektori Aune Valgu juhtimisel välja pärandihäkatoni võitjad. Foto: Peeter Langovits

Viljandis pärimusmuusika aidas on teisipäeval ja kolmapäeval Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia eestvedamisel Eesti esimene pärandihäkaton, et teadlaste ja ekspertide kaasabil arendada välja pärimuskultuuriga seotud uuenduslikke projekte, tooteid või teenuseid.

Korraldajate teatel võis häkatonile idee esitada igaüks, kel oli soov kultuuripärandi valdkonnas uuenduslikke lahendusi ellu kutsuda. Lõppvooru pääses 16 ideed. Nii näiteks hakatakse arendama pärandhelide digitaalset andmebaasi, seelikutriibu tuvastamise tehnoloogiat ja traditsioonilise toiduvalmistamise tehnoloogiate platvormi.

Oma panuse annavad teadlased ja eksperdid Tartu ja Tallinna ülikoolist, Eesti kunstiakadeemiast, TalTechist, muusika- ja teatriakadeemiast, maakondlikest arenduskeskustest ning pärandiga seotud organisatsioonidest. Teise päeva õhtuks valib žürii Tartu ülikooli õppeprorektori Aune Valgu juhtimisel välja võitjad, kellele antakse rahaline auhind.

Kultuuriakadeemia õppedirektor Kadri Steinbach rääkis, et kultuuripärandit, teadust ja ettevõtlust pole sel viisil kunagi varem kombineeritud. 

"Jõudsime häkatonini läbi mõtte, et kultuuripärand vääriks laiemat lähenemist," rääkis Steinbach. "Kõik esitatud ideed võiksid panustada teadusloomesse või anda ainest uuteks teadusprojektideks. Esitatud ideed on väga põnevad ning potentsiaalikad, loodan, et häkatoni lõpuks oleme Eesti kultuuripärandimaastikule suutnud juurde anda hea hulga innovatiivseid projekte."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles