Mulgid võõrustasid setosid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Mulgid näitasid setodele savikoda.
Mulgid näitasid setodele savikoda. Foto: Taavi Bergmann

Kolmapäeval väisas Mulgimaad Setomaa praeguse ülemsootska Jane Vabarna koos endiste ülemsootskadega. Programm oli tihe, vaadati mulkidele tähtsaid asutusi ja piirkondi ning kohtuti Mulgi vanemate ja mulgi keelt ja kultuuri tundvate inimestega, teatas Mulgi kultuuri instituut pressiteate vahendusel.

Vestlusringis arutleti mulgi keele ja kultuuri teemadel, räägiti turismist ja loomemajandusest. Samuti jagati teineteisega tulevikuvaateid. Mulgid tutvustasid setodele oma väikeettevõtteid ning käsitööd.

"Erinevate etniliste rühmade püsimajäämine on muutunud ebakindlaks, sest neid, kes oskavad pidada lugu kohalikust kultuurist ja keelest ning näevad pärimuse edasikandmise ja arendamisega vaeva, on paratamatult jäänud vähemaks," rääkis Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg. "Nii mulgid kui ka setod mõistavad, et teineteist on vaja toetada ja tunnustada ning üksteiselt on õppida palju kasulikku."

Nüüd ootavad setod mulke vastuvisiidile.

Üheskoos vaadati Suislepa tuulikut, Tarvastu muuseumi, raamatukogu ja käsitöökoda. Mustla kohvikus söödi mulgipärane lõuna, pärast seda tutvuti Loodis Mulgi savikojaga ja käidi Abjas Mulgi kõrtsis. Vestlusring peeti Kulla leerimajas, kus tegutseb Mulgi kultuuri instituut. Kultuurilooline jalutuskäik tehti Mustla peatänaval, Abja-Paluojal ning Tõrva kesklinnas.

Mulgimaa pealinn Abja-Paluoja kandis möödunud 2021. aastal soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, sama tiitlit kandis Obinitsa küla Setomaal 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles