Küberturvalisuse analüütik: oleme kõik vastutavad ja samal ajal haavatavad

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Riigi infosüsteemi ameti teaduse ja arenduse koordinatsiooniosakonna juhataja Lauri Tankler tõdes, et küberkelmid kasutavad Ukraina sõda täpselt samamoodi nagu pandeemiat peibutisena.
Riigi infosüsteemi ameti teaduse ja arenduse koordinatsiooniosakonna juhataja Lauri Tankler tõdes, et küberkelmid kasutavad Ukraina sõda täpselt samamoodi nagu pandeemiat peibutisena. Foto: Konstantin Sednev (Postimees)

Eesti on end väga tugevalt positsioneerinud Venemaa sõjakuritegude all kannatava ja oma vabaduse eest võitleva Ukraina toetajana. Me oleme solidaarsed. Me tunneme ukrainlastele kaasa ja aitame neid, niipalju kui suudame. See tähendab, et võime olla meie idanaabri roimasid, vägistamisi ja purustustöid heakskiitvatele küberkurjategijatele veel suurem sihtmärk kui enne käimasolevat brutaalset sõda.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) teaduse ja arenduse koordinatsiooniosakonna juhataja ja varasema küberturvalisuse analüütiku Lauri Tankleri sõnutsi saavad kõik reakodanikud ja ettevõtted väga palju ise ära teha selleks, et end küberkurjategijate eest kaitsta. Samal ajal kinnitab ta, et riik töötab iga päev siinse küberruumi kaitsmise nimel, nii et inimesed võivad selles suhtes riigi peale kindlad olla.

Muu hulgas küberrünnakute abiga levitatava propaganda ja valeinfoga võitlemisel on Tankleri arvates suur roll kõigil meediateadlikel inimestel, kes saavad ligimest valede eest kaitsta ja teha selgitustööd. Oluline märksõna on praegusel ajal usaldus. Saame olla pidevalt laekuva uue info suhtes kahtlevad, kuid ühtlasi usaldada neid, keda niikuinii oma elus usaldame. Iseäranis praegu peab Tankler vajalikuks pikaajaliste traditsioonidega ajakirjandusväljaannete panust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles