Autoõpetaja: kinnita turvavöö õigesti!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigesti kinnitatud turvavöö on keha ümber pingul.
Õigesti kinnitatud turvavöö on keha ümber pingul. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Et viimase nädala traagilistes liiklusõnnetustes on hukkunud turvavööga kinnitatud sõitjad, tuletavad autoõpetajad inimestele meelde, kuidas turvavööd õigesti kasutada.


Alopexi autokooli sõiduõpetaja Jaak Alesma ütles, et autos istudes tuleb kõigepealt jope lukk lahti teha, turvavöö kinnitada ja siis pingutada üle rinna jooksvat diagonaalrihma nii, et see oleks ka vöökohas pingul.



«Paks talvejope oleks parem üldse seljast võtta, sest see on õhku täis ja laseb kehal õnnetuse korral ettepoole liikuda,» selgitas Alesma.


Sõiduõpetaja sõnul on ka vöö kõrgus oluline: kui näiteks lapsel jookseb see liiga kõrgelt, tuleks talle midagi istumise alla panna.

Kindlasti peab sõitja kontrollima, et turvavöösse ei jääks keerde, sest nii hoiab see inimese keha halvemini paigal.

Alesma rääkis, et vanematel autodel hakkab vöö väsima ega jookse enam korralikult rullile tagasi, mistõttu tuleb sageli sellele pingutamisega kaasa aidata.

«Rihmal tulevad pidevast kasutamisest kiud välja, see muutub paksemaks ja jookseb halvemini tagasi,» lausus Alesma. «Seda on sageli tunda juba aastavanustel autodel.»

Osaühingu LX Motors tegevjuht Tanel Alliksaar ütles, et turvavööd vahetama tuleks minna kohe, kui see jääb pärast kinnitamist lotendama, samuti mis tahes rebendite tekkimise korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles