Viljandis avatakse festival "Ööbikuööd"

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Jutuvestmisfestivalil saab teiste seas kuulata Polina Tšerkassovat, keda festivali korraldajad on nimetanud jutuvestmisprintsessiks. 
Jutuvestmisfestivalil saab teiste seas kuulata Polina Tšerkassovat, keda festivali korraldajad on nimetanud jutuvestmisprintsessiks. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Viljandis Eesti rahvakultuuri keskuses avatakse 17. mail kümmet maakonda hõlmav jutuvestmisfestival "Ööbikuööd", mis seab fookusesse pärimuslikud lood ja muusika.

Niisugune festival tuleb teist korda ning tänavu kestab see 17.–21. maini. Peale avamise on esimesel päeval Viljandis kavas kutsetega üritus raamatukogus – jutukohtumised lastele – ning õhtusse on plaanitud Jaana Hinno juhendamisel retk päikeseloojangusse Viljandi linna lugudega.

"Ööbikuööd" on pärimuslike lugude, muusika ja maagilise miljöö festival, mille peaeesmärk on panustada meie rahvakultuuri olulise osa – jutuvestmise säilimisse ja väärtustamisse.

"Üle Eesti toimuv festival "Ööbikuööd" toob esiplaanile lood ja lugude jutustajad ning näitab meie maa rikkust ja võlu suulise pärandi kaudu," ütles Eesti rahvakultuuri keskuse suulise pärandi spetsialist Maili Metssalu ning lisas, et festivalil otsitakse vastust küsimustele, mis lugu räägib tänapäeval meie rahvas, milline on jutuvestja roll kiirelt muutuvas maailmas ning kuidas meile armsad ja olulised lood elus püsiksid ja leiaksid kuulajaid ka aastate pärast.

Festivali kokku pannes on mõeldud lastele, noortele, peredele ning ka jutuvestmistraditsiooni sügavuti hindavatele külalistele. Näiteks tulevad külla Eesti Rahvaluule Arhiivi juhataja ja muinasjuttude töörühma juht Risto Järv, muinasjutuvestja ja maailma mõtestaja Erki Kaikkonen ning sotsiaalmeedia asjatundja Jaan Kruusmaa, et ühiselt vaadata jutuvestmise erinevaid nägusid.

Sel aastal on suur rõhk pandud koolinoortele ning päris pisikestele, kes käivad lasteaias. Näiteks Pärnumaa mitmes koolis ja lasteaias saavad teoks jutupesad ning vaatamiseks pakutakse etendusi. Viljandimaal nagu ka Saaremaal korraldatakse jutuvestmise töötuba. Lisaks leiavad festivali perehommikul mõnusat kuulamist nii pere kõige pisemad kui täiskasvanud jutusõbrad.

Jutuvestmisfestivali "Ööbikuööd" finaal on Tallinnas Ukraina kultuurikeskuse hoovis, kus saab kuulata mitme tunni jagu muusikat ja lugusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles