GALERII ⟩ Suured kalad, väiksed kalad! Avatud sadamate päeval olid Valmas lauad lookas

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy

Tänaseks kalasadamate päevaks oli külm ilm Võrtsjärve asukad rannast minema peletanud, kuid värske ja suitsukala ostmise lootus meelitas sinna ikkagi suurel hulgal inimesi.

Neljandale avatud kalasadamate päevale oli ennast kirja pannud 24 sadamat üle Eesti, teiste seas Võrtsjärve kaldal peesitava Valma küla sadam, mis on ühtlasi Võrtsjärve suurim kalasadam. Ürituse plats oli rahvast triiki täis juba enne kella kümmet hommikul, parkimiskohta naljalt ei leidnud ning vilgas autoliiklus vajas lausa reguleerimist.

Platsi serva olid seatud letid toidupoolise ja käsitööesemetega ning lisaks kala ostmisele pakkus kultuuriprogrammi Tartu ülikooli akadeemiline puhkpilliorkester Popsid. Kalakokk Martin Laiapea laskis noal ja soolatopsil välkuda, kalateadlane Priit Bernotas külvas publiku üle põnevate kalatõikadega ning huvilisi lõbustas Ahhaa teadusteater, mille lühikeste etenduste käigus valmis muu hulgas süsihappegaasikahur, millega papist topse üle pealtvaatajate peade lennutati.

Avatud sadamate päeva tõmbenumber on lisaks suitsukala ostmise võimalusele ka värske kala ning ürituse korraldajate ametlik soovitus oli võtta kaasa oma ämber, sest müük käib otse paadist. Ent Valma sadamas ihaldatud värsket kala seekord nappis: nii külmade ilmadega kala teadjamate sõnul end kätte ei anna ning limastest maiuspaladest lookas paate kundesid ootamas ei olnudki. "Väga oleks värsket koha tahtnud," kostis üks laadaline kahjatsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles