VÕISTLUS ⟩ Noored pärimusbändid võtavad mõõtu

Margus Haav
, reporter
Copy
Möödunud aastal võitis noorte pärimusbändide vanema vanuserühma Duo Tuus, milles Marta Külaots mängib viiulit ja Herbert Konnula lõõtsa. 
Möödunud aastal võitis noorte pärimusbändide vanema vanuserühma Duo Tuus, milles Marta Külaots mängib viiulit ja Herbert Konnula lõõtsa. Foto: Annika Vihmann

Reedel esinevad Viljandi pärimusmuusika aidas võistluse "Noor pärimusbänd 2022" lõppkontserdil kaheksa uut pärimusmuusika ansamblit. Korraldajate teatel avaneb noortel võimalus esitada oma loomingut suurel laval publikule ja professionaalsele žüriile, kes valib kuuendat korda välja tiitli järgmised omanikud. Parimad saavad võimaluse astuda üles suvisel Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Eelvoorust edasi pääsenud bändid võistlevad omavahel kahes vanuserühmas. Nooremas on Lõõtsanøøbid, Devtéra, Akkab Luõma ja Uurikad. Vanemas vanuserühmas astuvad võistlustulle Maailma Esimene, Marta & Hanna-Liia, JKT Trio ja Trad.Kvintessents. Võistlusega tahetakse anda alustavatele ansamblitele võimalus kogeda esinemist suurel laval, kasutades väga heal tasemel heli- ja valgustehnikat. 

"Pärimusmuusika aidas saab kuulda nii vokaal- kui ka instrumentaalmuusikat, mida noored esitavad keel-, löök-, lõõts- ja puhkpillidel," rääkis Eesti pärimusmuusika keskuse haridusosakonna juht Margit Kuhi. "Loodetavasti annab konkurss lisamotivatsiooni nii juba moodustunud pärimusmuusikaga tegelevatele koosseisudele kui ka neile, kel on mõnda aega olnud plaanis kutsuda sõbrad laulu- ja pillimehed kokku ning hakata üheskoos praktiseerima pärimusmuusikat." 

Väljavalitud finalistid said teha koostööd oma ala spetsialistidest mentoritega, kelleks sel aastal olid Maarja Nuut, Jaan-Eerik Aardam, Mati Tubli ja Merike Paberits. Kohtumised mentoritega sisaldasid proove, kus lihviti mängutehnikat, harjutati koosmängimist ning koostati lõppkontserdi repertuaar.

Žüriisse kuuluvad Regina Mänd, Lisete Velt, Juko-Mart Kõlar, Tarmo Kivisilla ja Arno Tamm. Publik valib samuti oma lemmiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles