Viljandimaa kohale on oodata hävitajaid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Belgia õhuväe piloodid harjutavad Eesti õhuruumis hävituslennukitega F-16.
Belgia õhuväe piloodid harjutavad Eesti õhuruumis hävituslennukitega F-16. Foto: Artur Zahharov

Kaitseväe teatel teevad Belgia piloodid sel nädalal Eesti kohal madallende ning harjutuste teekond toob hävituslennukid F-16 ka Viljandimaa kohale.

Lendude algus- ja lõpp-punkt on Harjumaal Ämari baasis, kus Belgia õhuväe piloodid praegu baseeruvad. Madallennu ajal ei tule lennukid maale lähemale kui 152 meetrit.

Madallennud on kaitseväe kodulehe teatel kavas Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga) tööpäevadel kella 10–16.30 ja nädalavahetusel kella 12.30–14. Kodulehel on kirjas, et lennukid võivad mööduda asulatest või üksikutest taludest, kuid võimalusel püüavad piloodid asustatud alasid vältida.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppusteks ja harjutusteks, sealhulgas madallendude sooritamiseks, kindlad osad oma õhuruumist. Harjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid tehakse kokkuleppel transpordiameti ja Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsiga.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid baseeruvad Eestis Ämari ja Leedus Šiauliai baasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles