Ehitajad kurdavad saamata töötasu üle

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos viie töökaaslasega «Sakalale» muret kurtnud Endel Uustalu näitab märkmikku, millesse ta on Revex Partnersi heaks tehtud töötunnid täpselt talletanud. Paraku pole ta nende eest korrektselt tasu saanud.
Koos viie töökaaslasega «Sakalale» muret kurtnud Endel Uustalu näitab märkmikku, millesse ta on Revex Partnersi heaks tehtud töötunnid täpselt talletanud. Paraku pole ta nende eest korrektselt tasu saanud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Inimesed, kes hiljuti töötasid Viljandis Künni tänaval uue peremaja ehitusel, kurdavad, et pole tehtu eest tasu saanud.

Näituse väljakuna tuntud platsile talve jooksul püsti pandud peremajade juures kohtusid läinud nädalal «Sakalaga» kuus ehitajat, kes olid veel mõni aeg tagasi sealsamas fassaadi ja katuse paigaldamisega ametis olnud. Kõigi väitel on objektil alltöövõtjana tegutsenud osaühing Revex Partners neile osaliselt või täielikult palga maksmata jätnud.

Kuue inimese peale kokku küünib võlg üle 5000 euro. Sellele lisandub summa, millele pretendeerib paar meest, kes ei soostunud ajalehes oma muret kurtma.

Peatöövõtja on puhas

«Peatöövõtjale Nordecon meil etteheiteid ei ole. Tema on kuuldavasti oma summad korralikult üle kandnud, aga Revexist pole meile peaaegu mitte midagi edasi tulnud,» rääkis üks ehitajatest, Tarvo Rooden.

Etteheidete märklaud on firma juhatuse liige Evar Tähtväli, kes olevat ehitajate väitel töö tegemise ajal alati hästi kättesaadav ja abivalmis olnud, kuid pärast seda tabamatuks muutunud.

«Ta oli kogu aeg olemas ja aitas viimasel päeval oma bussiga isegi meie isiklikud tellingud koju sõidutada. Pärast seda ei ole ta telefoni võtnud ega kirjadele vastanud. Ainult niipalju ütles, et maksuamet olevat meie raha ära võtnud. Ja ongi kogu lugu!» lausus Rooden.

Tema sõnul peab viimati mainitud väide tõenäoliselt paika, sest ettevõttel pidavat olema võlad nii teiste ettevõtete kui riigi ees. «Ma saan aru, et ta on hädas, aga mis õigusega ta oma auke meie arvelt lapib? Kas ma peaksin kodus lastele ütlema, et ärge enam sööge?»

Ei saa usaldada

Tarvo Roodeni elukaaslane Daire Õnne, kes samuti jaanuaris sealsamas ajutist tööd tegi, märkis, et Evar Tähtvälja käitumine on neid kõigi võimalike tööandjate suhtes pelglikuks muutnud.

«Tegime varem siin kõrval teist maja teise firma all. Seal oli kõik hästi ja kui saime kutse siia tulla, ei osanud me midagi karta. Nüüd aga ei julge enam kedagi usaldada. Niigi on raske tööd leida ja kui midagi õnnestubki saada, ei või kindel olla, et selle eest makstakse,» kurtis ta.

Ühtlasi avaldas naine arvamust, et Tähtväli läks kohe algul pettuse peale välja, sest inimesi tööle võttes pidi ta oma makseraskustest teadma.

Kui Rooden ja Õnne olid Revex Partnersi teenistuses ajutise suulise leppega, siis Endel Uustalu on 27. oktoobrist firma palgal tähtajatu kirjaliku töölepinguga. Sellest hoolimata pole ka tema suuremat osa ettenähtud palgast saanud. «Novembri eest sain raha kätte, aga detsembris ja jaanuaris jäin tühjade pihkudega,» sõnas ta. Sama väitsid Teet Nõgesmaa ja Tiit Raal.

Palgatööliste kõrval on Revex Partners väikese summa võlgu Jaan Kaljulale, kes käis oma firma laaduriga ehitusplatsil abiks kahel korral. «Puuduv summa pole suur, sadakond eurot, aga asi on põhimõttes. Kui ma olen talle oma firmast arve väljastanud, siis pean ju kohe selle eest riigile maksu maksma, rääkimata masina kütuse kulust. Niisiis ei ole asi ainult saamata töötasus, vaid ka selles, et ma pean tema pärast oma raha tuulde loopima.»

Pikemalt ei kommenteeri

Muu hulgas pahandab Jaan Kaljulat asjaolu, et kuigi Evar Tähtväli on oma sõnul summa pangakontole üle kandnud, ei paista laekumist kusagilt. «Ajab lihtsalt lolli juttu, et võib-olla on raha läinud valele arvele. Totter hämamine!»

«Sakalal» ei õnnestunud Tähtväljalt süüdistuste kohta täpset selgitust saada, sest ta ei vasta telefonikõnedele. Küll aga reageeris ta lühidalt SMS-i teel tehtud järelepärimisele: «Osaühingul on halbade asjaolude tõttu suured makseraskused, kuid palkade maksmisega tegeldakse. Praeguses olukorras rohkem kommenteerida ei saa.»

Sotsiaalministeeriumi tellimusel kerkib Künni tänava äärde kaks peremaja, milles leiavad peagi kodu vanemliku hooleta jäänud lapsed. Lisaks ehitatakse samasse kvartalisse kaks maja erivajadustega lastele.

ARVAMUS

Tarvo Rooden,
ehitaja

Sellistest tegijatest tuleb lahti saada, mitte lasta neil turgu solkida. Mida ma pean arvama tööandjast, kes ütleb mulle, et võtku ma äraelamiseks võlgu, küll ta varsti ära maksab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles