Elektrita õigeusu kirik Suure-Jaanis säras küünlatules

Copy
Suure-Jaani laupäevaõhtusele ülestõusmispühade paasateenistusele oli kogunenud paarkümmend inimest, teiste seas sõjapõgenikke Ukrainast.
Suure-Jaani laupäevaõhtusele ülestõusmispühade paasateenistusele oli kogunenud paarkümmend inimest, teiste seas sõjapõgenikke Ukrainast. Foto: Marko Saarm

Õigeusu kirik tähistas ülestõusmispühi lõppenud nädalavahetusel. Sakala sõitis laupäeva õhtul Suure-Jaani, et saada osa taastamisjärgus Peeter-Pauli kirikus kell 22 algavast jumalateenistusest, millele kogunes ka kümmekond Ukraina sõjapõgenikku.

Et ukrainlased on enamjaolt õigeusklikud ning ülestõusmispühad on õigeusu aasta kõige olulisem sündmus, tegi preester Roman Tõnisson teenistuse nii eesti kui kirikuslaavi keeles. Enne teenistust oli aga traditsiooniline ristikäik ümber kiriku.

Puhus kõva ja külm tuul, ent inimesed seisid vapralt kiriku ees, ikoon käes. Kiriku trepil lausus preester nii eesti kui kirikuslaavi keeles "Kristus on üles tõusnud" ("Христо́с воскре́се!") ja inimesed vastasid "Tõesti on üles tõusnud!" ("Вои́стину воскре́се!"). Sama vormelit korrati teenistuse jooksul mitu korda ning lauldi "Kristus on surnuist üles tõusnud, surmaga surma maha tallanud ja neile, kes hauas olid, elu kinkinud!".

Eestpalves pidas preester meeles ukrainlasi. Evangeelium kõlas teenistuse ajal neljas – eesti, ukraina, inglise ja vene keeles. Mitu palvet, sealhulgas armulauapalve, oli samuti kirikuslaavi keeles. Kaasa teenisid lugeja Kristjan Otsmann ja koorilaulja Jelena Sulamanidze.

Isa Roman edastas Eesti Apostlik-Õigeusu kiriku metropoliidi Stefanuse eesti- ja venekeelse läkituse, milles too muu hulgas nentis: isegi kirjeldamatutes olukordades, nagu on Venemaa ülekohtune ja meeletu sõda Ukraina vastu, tunnistame me, et Kristuse võit ülestõusmise päeval on võit surma üle, kui me ka ise ei koge võitu surma üle. "Jumal saab lihaks, kannatab, sureb ja laskub surmavalda, et purustada surm ja põrguhaud ning muuta meid kõiki elavaks."

Metropoliit lausus läkituse lõpus, et nõnda nagu pühad naised tühja haua ees, ärgem meiegi kartkem kuulutada paasarõõmu ja levitada seda kõikjal, võideldes iga päev kannatlikult kõigi surma avaldumisvormide vastu nii meis endis kui ka ühiskonnas. "Selleks on vaja natukene usaldust, natukene armastust. Piisab sellest, kui meie enda palve on alandlikkuse ning andeksandmise palve, mis laseb ülestõusmise väel maailmas särada." Ühtlasi edastas metropoliit kõigile oma õnnistuse paasapühade rõõmus.

Ukraina naised olid toonud kirikusse õnnistamiseks kooke ja pirukaid, mille nad hiljem koju viisid.

Pühapäeval kell 11 oli ülestõusmispühade teenistus Karksi-Nuia Püha Aleksei koguduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles