Viljandi vana veetorni hooaja avab näitus Tšehhi lossidest

Sakala
Copy
Viljandi vanas veetornis saab peagi imetleda kindluste ja losside fotosid.
Viljandi vanas veetornis saab peagi imetleda kindluste ja losside fotosid. Foto: Sakala Keskus

Mai algusest on külastajatele taas avatud Viljandi üks sümboleid, vana veetorn. 3. mail kell 16 avatakse seal näitus "Tšehhi kindlused ja lossid".

Sakala keskus andis teada, et Tšehhi Vabariigis on küllaldaselt kultuurimälestisi, mille hulgas pälvivad erilist tähelepanu kindlused ja lossid kui sotsiaalse eliidi, valitsejate, aristokraatia ja usuasutuste ajaloolised residentsid. Kindlused ehk keskaegsed kaitstud residentsid on ehitatud XII–XVI sajandi alguseni. Alates XVI sajandist hakkasid kerkima mugavad ja luksuslikult sisustatud lossid. "Tõsiasi, et Tšehhi on üks riikidest, kus nende tähelepanuväärsete hoonete tihedus ruutkilomeetri kohta on suurim, annab meile õiguse nimetada teda kindluste ja losside maaks," seisis teates. "Enamikku ligipääsetavatest objektidest haldavad Rahvuslik Kultuuripärandi Instituut või erinevad muuseumid, linnad, omavalitsused ja eraisikud, sealhulgas ajalooliste tšehhi ülikuperekondade järeltulijad".

Näitus esitleb 15 väljavalitud, kõige huvitavamat kindlust ja lossi Tšehhias ja Moraavias, Tšehhi riigi kahes ajaloolises piirkonnas. Valiku kriteerium oli nende arhitektuuriline, kunstiline ja ajalooline väärtus. Silmapaistva osa hõlmavad Euroopa tähtsusega ehitised, seejuures aga mitte ainult juba UNESCO maailmapärandisse kuuluvad hooned (Praha, Český Krumlov), vaid ka mitu selle kandidaati (näiteks Karlštejn). Valik sisaldab ka romantistlikke varemeid (näiteks Bezděz), imposantseteks paleedeks muudetud kindlusi, näiteks Hluboká nad Vltavou ja suurepäraste parkidega ümbritsetud moodsaid paleesid, näiteks Veltrusy. Näitus annab seega võimaluse luua mosaiik, mis tutvustab meile valitud kultuuriväärtusi, sealhulgas ka kunstiteoseid ja sisustust. Usume, et näitus pakub mitte ainult esteetilist elamust ja teavet, vaid ka põhjust kindluste ja lossidega lähemalt tutvuda ning kutsub seeläbi Tšehhit külastama.

Viljandi vanas veetornis saab peagi imetleda kindluste ja losside fotosid.
Viljandi vanas veetornis saab peagi imetleda kindluste ja losside fotosid. Foto: Sakala keskus

Rahvusmuuseum on Tšehhi Vabariigi suurim mäluasutus. Muuseum asutati 1818. aastal ja on jaotatud viieks osaks: ajaloo-, loodusajaloo, rahvusmuuseumi raamatukogu, Aasia, Aafrika ja Ameerika kultuuride ja Tšehhi muusika muuseum. Rahvusmuuseumis on hoiul üle 20 miljoni museaali ja arhiivmaterjali poliitika, kultuuri, ühiskonna ja majanduse ajaloost, kunstiajaloost, kirjanduse ja muusika ajaloost, arheoloogiast, etnograafiast, mineraloogiast, antropoloogiast, paleontoloogiast, zooloogiast, botaanikast ja teistest teadustest. Muuseumi rohkem kui 15 hoonet asuvad lisaks Prahale ka Tšehhi teistes osades. Igal aastal korraldavad Rahvusmuuseumi töötajad nii kodu- kui välismaal hulgaliselt näitusi ja kultuuriüritusi. Nad osalevad ka uurimisprojektides ja kirjastustegevuses.

Näitus "Tšehhi lossid ja kindlused" on Viljandi vanas veetornis avatud 12. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles